- Statele Unite sunt încă „departe” de orice posibilă decizie privind reintroducerea trupelor americane în Ucraina, a declarat luni generalul Mark Milley, şeful Statului Major Întrunit, chiar dacă a recunoscut că există o planificare în curs.
- Preşedintele Joe Biden a decis să retragă trupele americane din Ucraina înainte de invazia Rusiei din 24 februarie pentru a evita un conflict direct cu un adversar înarmat nuclear.
- Dar circumstanţele în schimbare, inclusiv redeschiderea ambasadei americane, au ridicat semne de întrebare cu privire la posibilitatea ca trupele americane să fie nevoite să se întoarcă pentru a contribui la asigurarea securităţii diplomaţilor într-o ţară aflată în război, notează Reuters.
Statele Unite sunt încă „departe” de orice posibilă decizie privind reintroducerea trupelor americane în Ucraina, a declarat luni generalul Mark Milley, şeful Statului Major Întrunit, chiar dacă a recunoscut că există o planificare în curs.
Advertisment
Apoi, în ultimă instanţă, ar depinde de Biden. „În cele din urmă, orice reintroducere a forţelor americane în Ucraina ar necesita o decizie prezidenţială. Aşa că suntem departe de aşa ceva”, a declarat Milley.
„Încă dezvoltăm cursuri de acţiune şi nimic din toate acestea nu a fost prezentat încă secretarului”, a adăugat oficialul american.
Recomandări
Milley nu a precizat dacă se referea la planificarea la nivel scăzut pentru ca trupele americane să asigure, eventual, o prezenţă diplomatică americană în Ucraina sau, eventual, şi pentru alte activităţi. Pentagonul ajută Ucraina să lupte cu trupele ruseşti prin schimbul de informaţii şi prin trimiterea de armament.
Luni, Austin a anunţat noi pachete de asistenţă de securitate din partea a 20 de ţări pentru Ucraina, după ce a găzduit o reuniune virtuală cu aliaţii. Printre acestea se numără un angajament din partea Danemarcei de a furniza Ucrainei rachete anti-navă Harpoon şi un lansator, a declarat Austin.
„Toată lumea de aici înţelege miza acestui război”, a spus Austin.
Partenerii noștri