• Statele Unite nu exclud posibilitatea extinderii sancțiunilor cu noi ținte sau întăririi celor existente.
  • Casa Albă afirmă că nu este încă pregătită să vorbească în mod specific despre posibila furnizare de garanții de securitate americane Ucrainei.
  • Senatorii din SUA cer excluderea Rusiei din Consiliul ONU al Drepturilor Omului.

12 membri ai Comisiei pentru relații externe a Senatului SUA au îndemnat administrația președintelui Joe Biden să facă presiuni pentru eliminarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, invocând invazia acesteia în Ucraina.

Într-o scrisoare datată luni și făcută publică marți, cei opt democrați și patru republicani i-au cerut ambasadorului SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, să introducă o rezoluție pentru a elimina Rusia din organismul de protecție a drepturilor omului, citând victimele pe scară largă din Ucraina și distrugerea de clădiri rezidențiale, spitale și școli.

Sprijinul acordat Ucrainei este unul dintre rarele domenii în care există un acord bipartizan în Congresul american, care este foarte divizat și care a aprobat ajutoare de miliarde de dolari pentru guvernul de la Kiev.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII
CE „MIAU” FĂCUT...

„Trebuie luate măsuri rapide pentru a arăta lumii că Statele Unite și aliații noștri nu vor tolera atacuri nediscriminatorii și neprovocate împotriva civililor și a democrațiilor. A sosit timpul ca Rusia să nu mai aibă un loc în Consiliul ONU”, se arată în scrisoare, condusă de principalul republican al comisiei, senatorul Jim Risch, și de președintele democrat al acesteia, senatorul Bob Menendez.

În scrisoare, senatorii au precizat că statele care se angajează într-un model de abuzuri grave și sistemice ale drepturilor pot fi înlăturate prin votul a două treimi din Adunarea Generală a ONU.

„Vă implorăm să introduceți o rezoluție în Adunarea Generală a ONU pentru a cere îndepărtarea imediată a Federației Ruse din UNHRC”, au scris ei.

Oficialii americani de la misiunea SUA la ONU din New York au trimis o solicitare de comentarii la biroul din Geneva, care nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. Consiliul pentru Drepturile Omului are sediul la Geneva.
Rusia, care a numit acțiunile sale din 24 februarie o „operațiune specială”, a negat că a vizat civili în Ucraina.

Doar o singură țară a fost suspendată din consiliul ONU cu sediul la Geneva, format din 47 de membri: Libia. Țara nord-africană a fost suspendată în 2011 din cauza violențelor comise împotriva protestatarilor de către forțele loiale liderului său de atunci, Muammar Gaddafi.

Unii oficiali de rang înalt care s-au adresat consiliului ONU în timpul unei reuniuni la începutul acestei luni au pus sub semnul întrebării apartenența Rusiei, dar nu au cerut în mod explicit suspendarea acesteia.