• Avioanele de transport chinezeşti cu însemne militare au fost fotografiate pe aeroportul Nikola Tesla din Belgrad. Ministerul sârb al Apărării nu a răspuns solicitării AP de a face comentarii.
  • Livrarea de armament deasupra teritoriului a cel puţin două state membre NATO, Turcia şi Bulgaria, a fost considerată de experţi ca o demonstraţie a extinderii tot mai mari a Chinei la nivel global.
  • Deşi Serbia a votat în favoarea rezoluţiilor ONU, care condamnă atacurile sângeroase ale Rusiei în Ucraina, a refuzat să se alăture sancţiunilor internaţionale împotriva Moscovei sau să critice, în mod direct, atrocităţile comise de trupele ruseşti în această ţară.

Înarmarea Serbiei ridică semne de îngrijorare în Occident. În secret, Belgradul a primit din China un sofisticat sistem antiaerian chinezesc, în contextul în care Occidentul este îngrijorat că o acumulare de arme în Balcani în perioada războiului din Ucraina ar putea ameninţa pacea fragilă din regiune, relatează agenţia de presă AP.

Şase avioane de transport Y-20 ale forţelor aeriene chineze au aterizat pe aeroportul civil din Belgrad, transportând, se pare, sisteme de rachete sol-aer HQ-22 pentru armata sârbă.

Avioanele de transport chinezeşti cu însemne militare au fost fotografiate pe aeroportul Nikola Tesla din Belgrad. Ministerul sârb al Apărării nu a răspuns solicitării AP de a face comentarii.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Livrarea de armament deasupra teritoriului a cel puţin două state membre NATO, Turcia şi Bulgaria, a fost considerată de experţi ca o demonstraţie a extinderii tot mai mari a Chinei la nivel global.

„Apariţia avioanelor Y-20 a ridicat semne de întrebare pentru că au zburat în grup, spre deosebire de o serie de zboruri cu o singură aeronavă”, a scris The Warzone.

Serbia se laudă cu noua achiziție

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic aproape că a confirmat livrarea sistemului cu rază medie de acţiune, spunând sâmbătă că va prezenta „cea mai nouă mândrie” a armatei sârbe marţi sau miercuri.

El s-a plâns anterior că ţările NATO, care reprezintă majoritatea vecinilor Serbiei, refuză să permită zborurile de livrare a sistemului deasupra teritoriilor lor, pe fondul tensiunilor legate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Deşi Serbia a votat în favoarea rezoluţiilor ONU, care condamnă atacurile sângeroase ale Rusiei în Ucraina, a refuzat să se alăture sancţiunilor internaţionale împotriva Moscovei sau să critice, în mod direct, atrocităţile comise de trupele ruseşti în această ţară.

NATO și UE nu văd cu ochi buni această achiziție

Încă din 2020, oficialii americani au avertizat Belgradul împotriva achiziţionării de sisteme antiaeriene HQ-22, a căror versiune de export este cunoscută sub numele de FK-3. Aceştia au spus că, dacă Serbia doreşte cu adevărat să adere la Uniunea Europeană şi la alte alianţe occidentale, trebuie să îşi alinieze echipamentele militare la standardele occidentale.

Sistemul de rachete chinezesc a fost comparat, pe scară largă, cu sistemele americane Patriot şi cu sistemele ruseşti de rachete sol-aer S-300, deşi are o rază de acţiune mai mică. Serbia va fi primul operator de rachete chinezeşti din Europa.

Ţara, care doreşte în mod oficial să devină membră a UE, nu este la prima achiziţie de arme ruseşti şi chinezeşti. În 2020, a luat în primire drone Chengdu Pterodactyl-1, cunoscute în China sub numele de Wing Loong. Dronele de luptă sunt capabile să lovească ţinte cu bombe şi cu rachete şi pot fi folosite şi pentru sarcini de recunoaştere.

În Occident există temeri că înarmarea Serbiei de către Rusia şi China ar putea încuraja ţara balcanică spre un nou război, în special împotriva Kosovo.