• Sergentul Vadim Șișimarin, în vârstă de 21 de ani, a recunoscut că a împușcat în cap un bărbat neînarmat, în vârstă de 62 de ani, într-un sat din nord-estul Ucrainei, în primele zile ale războiului.
  • El a fost condamnat luni la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat, în primul proces pentru crime de război de când Rusia a invadat Ucraina.
  • Verdictul intră în vigoare în 30 de zile și poate fi atacat în această perioadă.

Un tribunal din Ucraina a condamnat la închisoare pe viață un comandant de tanc rus pentru uciderea unui civil, în cadrul primului proces pentru crime de război de la invazie. Soldatul capturat, sergentul Vadim Șișimarin, a fost condamnat pentru uciderea lui Oleksandr Shelipov, în vârstă de 62 de ani, în satul Chupakhivka din nord-estul Ucrainei, la 28 februarie.

El a recunoscut că l-a împușcat pe Șelipov, dar a declarat că a acționat la ordin și a cerut iertare văduvei acestuia. Mai multe alte presupuse crime de război sunt în curs de investigare de către Ucraina.

Moscova a negat că trupele sale au vizat civili în timpul invaziei, în timp ce Ucraina afirmă că este posibil să fi avut loc peste 11.000 de crime. Acest proces din capitala ucraineană, Kiev, este văzut ca o șansă a Ucrainei de a dovedi, dincolo de orice îndoială, că un soldat rus a ucis un civil fără să țină cont de regulile războiului.

Recomandări

UNGARIA E OUT
KENNEDY A VORBIT CU TRUMP
TRUMP SCOATE COLȚII LA KAMALA
SPORTIVII ROMÂNI SE PREGĂTESC DE J.O.
PRINȚUL PHILLIP AR FI IMPLICAT ÎN AFACEREA PROFUMO
MARINA SUA ARE PROBLEME DE 132 MLD $

Înaintea verdictului, avocatul apărării lui Șișimarin – numit de stat – a declarat pentru BBC News că niciun oficial rus nu a luat legătura cu el. Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin a declarat că Kremlinul nu are „nicio informație” despre acest caz.

În momentul uciderii, Șișimarin, în vârstă de 21 de ani, și alți soldați călătoreau într-o mașină pe care au confiscat-o după ce convoiul lor a fost atacat și s-au despărțit de unitatea lor. Când l-au zărit pe Șelipov, acesta vorbea la telefon, a declarat Șișimarin în fața instanței. El spune că i s-a spus să îl împuște cu o pușcă de asalt.

Avocatul său a declarat vineri în fața instanței că Șișimarin a tras doar după ce a refuzat de două ori să execute ordinul de a trage și că doar unul din cele trei-patru gloanțe a atins ținta.

El a spus că Shishimarin a tras focurile de armă de teamă pentru propria siguranță și a pus la îndoială faptul că acuzatul a avut intenția de a ucide.

Într-un moment dramatic din timpul procesului, văduva victimei, Kateryna Shelipova, l-a confruntat pe Șișimarin. „Spuneți-mi, vă rog, de ce ați venit aici [rușii]? Pentru a ne proteja?„, a întrebat ea, citând justificarea președintelui rus Vladimir Putin pentru invazia Ucrainei.

„Să ne protejați de cine? M-ați protejat de soțul meu, pe care l-ați ucis?”. Soldatul Șișimarin nu a avut niciun răspuns la această întrebare. Cerându-i iertare văduvei mai devreme, el a spus: „Dar înțeleg că nu veți putea să mă iertați”.

Șelipova a declarat pentru BBC: „Îmi pare foarte rău pentru el, dar pentru o crimă ca asta – nu-l pot ierta”.Sergentul Vadim Shyshimarin, în vârstă de 21 de ani, a recunoscut că a împușcat în cap un bărbat neînarmat, în vârstă de 62 de ani, într-un sat din nord-estul Ucrainei, în primele zile ale războiului.