Serviciile secrete britanice: „Rusia va controla Luhansk în proporție de 100% peste două săptămâni”

FOTO: Hepta. Rusia ar putea obţine controlul asupra regiunii Luhansk în două săptămâni, potrivit serviciilor secrete britanice.
  • Rusia ar putea obţine controlul asupra regiunii Luhansk în două săptămâni, potrivit serviciilor secrete britanice, citate de CNN.
  • Două părţi ale Donbasului sunt deţinute de separatiştii susţinuţi de Rusia din 2014. Acestea au devenit cunoscute sub numele de Republicile Populare Luhansk şi Doneţk şi cuprind aproximativ o treime din suprafaţa totală a Donbasului.
  • Guvernul ucrainean de la Kiev afirmă că cele două regiuni sunt, de fapt, temporar ocupate de Rusia.

Ministerul Apărării din Marea Britanie se aşteaptă ca Rusia să preia controlul asupra întregii regiuni Luhansk din estul Ucrainei în următoarele două săptămâni, potrivit celei mai recente evaluări a specialiştilor.

Ministerul arată că, după ce nu a reuşit să cucerească Kievul, Moscova şi-a schimbat strategia, concentrându-se pe Donbas, partea din estul Ucrainei formată din regiunile Luhansk şi Doneţk.

Două părţi ale Donbasului sunt deţinute de separatiştii susţinuţi de Rusia din 2014. Acestea au devenit cunoscute sub numele de Republicile Populare Luhansk şi Doneţk şi cuprind aproximativ o treime din suprafaţa totală a Donbasului.

Guvernul ucrainean de la Kiev afirmă că cele două regiuni sunt, de fapt, temporar ocupate de Rusia. Republicile autoproclamate nu au fost recunoscute de niciun guvern, în afară de Rusia şi de aliatul său apropiat, Siria, iar guvernul ucrainean a refuzat cu fermitate să discute direct cu liderii oricăreia dintre ele.

Rusia obţine acum un succes tactic în Donbas. Forţele ruseşti au generat şi au menţinut impulsul şi în prezent par să deţină iniţiativa asupra opoziţiei ucrainene. Rusia controlează peste 90% din Oblastul Luhansk şi este posibil să finalizeze controlul în următoarele două săptămâni. Rusia a obţinut aceste succese tactice recente cu un cost semnificativ al resurselor şi prin concentrarea forţei şi a focurilor într-o singură parte a campaniei generale„, scrie în raportul serviciilor secrete.

Dar raportul a precizat că Rusia nu reuşeşte să avanseze în alte zone, unde a fost forţată să se apere.

În comparaţie cu planul iniţial al Rusiei, niciunul dintre obiectivele strategice nu a fost atins. Pentru ca Rusia să obţină orice formă de succes va fi nevoie de investiţii uriaşe şi continue în forţă de muncă şi echipamente şi este posibil să mai dureze mult timp„, a precizat raportul.