• Un medaliat olimpic ucrainean la karate a spus că este pregătit să lupte pentru țara sa, deși nu are experiență militară anterioară.
  • Sportivul în vârstă de 33 de ani a câștigat o medalie de bronz la categoria -75 kg, la Jocurile de la Tokyo, vara trecută.
  • Horuna este unul dintre sportivii ucraineni care s-au alăturat efortului militar al națiunii lor, printre care se numără jucătorul de tenis Sergiy Stakhovsky și pugiliștii Oleksandr Usyk și Vasiliy Lomachenko.

Medaliatul olimpic ucrainean la karate, Stanislav Horuna, spune că este pregătit să lupte pentru țara sa, după ce s-a alăturat forțelor de apărare a națiunii împotriva Rusiei. Horuna nu are experiență militară anterioară, dar spune că este pregătit să-și protejeze orașul natal Lviv.

Stanislav Horuna, în vârstă de 33 de ani, a câștigat o medalie de bronz la categoria -75 kg, la Jocurile de la Tokyo, vara trecută.

„Din punct de vedere mental sunt pregătit, gata să lupt. Pentru că știu că nu atac, ci mă apăr”, a declarat Horuna la Radio 5 Live, citat de BBC.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Peste 1,7 milioane de persoane au fugit din Ucraina din cauza invaziei rusești, potrivit Națiunilor Unite, dintre care multe au trecut în țările vecine, precum Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Republica Moldova.

Horuna este unul dintre soldații ucraineni care îi ajută pe refugiații care au fost nevoiți să își părăsească locuințele în timpul conflictului. Viața lui Horuna s-a schimbat dramatic de când a urcat pe podiumul olimpic pentru a-și primi medalia în urmă cu mai puțin de un an, dar el crede că Ucraina „va reveni în curând la o viață normală”.

„Bineînțeles că nu toată Ucraina, deoarece multe orașe sunt distruse în totalitate, unele orașe sunt pe jumătate distruse și, bineînțeles, acei oameni care și-au părăsit casele și orașele, acum sunt refugiați”, a adăugat el.

„Mulți dintre ei au părăsit țara și viața lor s-a schimbat complet. Eu stau într-un loc relativ sigur și încercăm să îi ajutăm pe acei oameni care și-au părăsit casele”, mai spune acesta.

Horuna este unul dintre sportivii ucraineni care s-au alăturat efortului militar al națiunii lor, printre care se numără jucătorul de tenis Sergiy Stakhovsky și pugiliștii Oleksandr Usyk și Vasiliy Lomachenko. Frații Vitali și Wladimir Klitschko, ambii foști campioni mondiali la categoria grea, își apără, de asemenea, patria.

Întrebat dacă a fost tratat diferit din cauza succesului său sportiv, Horuna a spus: „Mă consider doar un alt om de pe baricade. Fac același lucru pe care îl fac și ceilalți oameni. Stăm împreună și rezistăm. Ne ajutăm unii pe alții, suntem atât de uniți și mai puternici ca niciodată. Și nu văd nimic eroic în decizia mea de a mă înrola în armată, pentru că toată lumea de aici face același lucru.”

Cu două luni înainte de reușita sa de la Tokyo, Horuna a devenit campion european la categoria sa, învingându-l pe Rafael Aghayev, de cinci ori campion mondial din Azerbaidjan și nu are nicio îndoială că se va întoarce la antrenamentele de karate în viitorul apropiat.

„Cred că în zece zile, poate două săptămâni, vom câștiga acest război și teoria mea este că viața va reveni la normal”, a spus el.

„Și voi putea să îmi vizitez sala de sport, dojo-ul meu și să îmi continui antrenamentul obișnuit. Și voi începe pregătirea pentru următorul turneu sau campionat. Vom vedea – sper și cred că se va termina curând, deoarece armata rusă este în criză de resurse”, a mai adăugat acesta.