• SUA anunță că amploarea atacului aupra Kievului va creşte.
  • O rezistenţă ucraineană puternică şi propriile greşeli logistice ale Moscovei au împotmolit avansul Rusiei.
  • Oficialii au mai spus că Rusia va asedia probabil Kievul.

SUA anunță că atacul rusesc intră în „al doilea val”. Până în prezent, forţele ucrainene au reuşit să respingă atacurile armatei ruse care este poziţionată la mai puţin de 30 de kilometri la nord de capitala Kiev – dar, deşi au sfidat previziunile serviciilor secrete americane potrivit cărora oraşul ar cădea la cvâteva zile de la asaltul rusesc la scară largă, oficialii americani avertizează că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea creşte intensitatea atacului.

O rezistenţă ucraineană puternică şi propriile greşeli logistice ale Moscovei au împotmolit avansul Rusiei, spun oficialii americani şi occidentali. De asemenea, SUA a continuat să împărtăşească cu ucrainenii informaţii, inclusiv despre mişcările militare ruseşti, în încercarea de a ajuta Ucraina pe câmpul de luptă.

Dar oficialii din serviciile de informaţii şi din domeniul apărării care urmăresc îndeaproape campania rusă spun că Putin încă mai are în rezervă o serie de mişcări care ar putea devasta rezistenţa ucraineană.

Recomandări

OFICIAL LA NATO
VON DER LEYEN, APROBATĂ PENTRU CONDUCERE
COALIȚIA MUTĂ VINERI NEGOCIERILE
GRECII VOR LUCRA 6/7 ZILE
DE CE NE PLEACĂ TINERII DIN ȚARĂ
CÂT DE PASIONAT EȘTI DE MUNCA TA

„Dintr-un punct de vedere pur militar/tactic, Rusia are forţa umană şi puterea de foc pentru a cuceri Kievul. Fără îndoială”, a declarat o sursă americană familiarizată cu informaţiile pentru CNN.

Atacul rusesc ar putea intra într-un potenţial „al doilea val”. Un val cu o campanie de bombardamente mult mai dură, inclusiv cu lovituri aeriene, rachete cu rază lungă de acţiune şi artilerie.

Au fost încetiniţi şi sunt frustraţi de lipsa lor de progres în ceea ce priveşte Kievul, iar unul dintre lucrurile care ar putea rezulta este o reevaluare a tacticilor lor şi potenţialul ca ei să fie mai agresivi, atât în ceea ce priveşte mărimea, cât şi în ceea ce priveşte amploarea ţintelor lor din Kiev„, a declarat luni un oficial american de rang înalt din domeniul apărării.

Oficiali ai administraţiei Biden au avertizat luni Congresul că un „al doilea val” de trupe ruseşti va consolida probabil poziţiile Rusiei în Ucraina şi, prin numărul lor, vor putea învinge rezistenţa ucraineană, potrivit CNN.

Oficialii au mai spus că, în cel de-al doilea val, Rusia va asedia probabil Kievul şi au prezis scene urâte de război urban, a declarat una dintre persoanele familiarizate cu acest subiect.