• Sute de mii de oameni ar muri în orice schimb nuclear cu Rusia.
  • Analiștii au avertizat că Putin ar putea folosi o armă nucleară tactică pe câmpul de luptă din Ucraina.
  • Trump i-a mai spus lui Kim Jong-un că are un buton nuclear „mult mai mare și mai puternic” și că va răspunde la orice amenințare „cu foc și furie așa cum lumea nu a văzut niciodată”.

„Suntem o putere nucleară mai mare”, declară pentru Fox Business fostul președinte Trump, care l-a lăudat anterior pe Putin ca fiind „inteligent”. Statutul Rusiei ca putere înarmată nuclear a modelat răspunsul SUA, în special în ceea ce privește reticența lui Biden de a lua măsuri, cum ar fi o zonă de interdicție aeriană implementată de Nato deasupra Ucrainei, care ar putea duce la o confruntare armată directă cu Rusia.

„L-am ascultat folosind în mod constant cuvântul cu N, acesta este cuvântul cu N, și îl folosește în mod constant: cuvântul nuclear”, a declarat Trump luni pentru Fox Business. În uzul american, „cuvântul cu N” se referă de obicei la un epitet rasist pentru persoanele de culoare.

Noi spunem: Oh, el este o putere nucleară”, a spus Trump. „Dar noi suntem o putere nucleară mai mare. Avem cele mai mari submarine din lume, cele mai puternice mașini construite vreodată. Ar trebui să spuneți: Uite, dacă mai menționați acest cuvânt încă o dată, le vom trimite acolo și ne vom plimba încoace și încolo, în sus și în jos pe coasta voastră. Nu puteți lăsa ca această tragedie să continue. Nu puteți lăsa ca aceste, aceste mii de oameni să moară”.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Sute de mii de oameni ar muri în orice schimb nuclear cu Rusia. Trump a spus deja că Biden ar trebui să amenințe Rusia cu un atac nuclear. El a mai spus că SUA ar trebui să pună steagul chinezesc pe avioanele F-22 și „să bombardeze Rusia”, iar apoi „să spună: China a făcut-o, nu noi am făcut-o, China a făcut-o, iar apoi ei încep să se lupte între ei și noi stăm și privim”.

De asemenea, el l-a lăudat pe Putin ca fiind „inteligent” și a refuzat invitațiile de a-l numi „rău”, alimentând speculațiile privind relațiile dintre cei doi bărbați și ceea ce s-a convenit atunci când s-au întâlnit în privat la Helsinki în 2018. Trump a condamnat, de asemenea, războiul lui Putin în Ucraina ca fiind o crimă împotriva umanității. Biden l-a numit pe Putin un criminal de război.

Când Trump era la putere, în 2018, el a anunțat că SUA se vor retrage dintr-un tratat privind armele nucleare din timpul Războiului Rece, care ținea armele nucleare americane și rusești în afara Europei. A făcut acest lucru în mod corespunzător. New Start, un tratat de reducere a armelor nucleare dintre SUA și Rusia din epoca Obama, rămâne în vigoare.

Analiștii au avertizat că Putin ar putea folosi o armă nucleară tactică pe câmpul de luptă din Ucraina. Liderul rus și-a plasat arsenalul nuclear în stare de alertă maximă. De asemenea, el i-a întrebat pe rapperul Kid Rock și pe rockerul Ted Nugent ce ar trebui să facă în legătură cu Coreea de Nord.

Scriind pentru The Guardian în această lună, fostul ministru al muncii din SUA, Robert Reich, a declarat că, la fel ca mulți alții, a crezut că puterile nucleare „nu vor risca niciodată să se războiască între ele din cauza certitudinii distrugerii reciproce asigurate. Am crezut în înțelepciunea convențională conform căreia războiul nuclear era de neconceput. Mă tem că m-am înșelat”.