• Trupele armatei rusești au lovit, vineri, în apropierea aeroporturilor din orașele Ivano-Frankivsk și Lutsk, situate în vestul Ucrainei.
  • Trei lovituri aeriene rusești au lovit, vineri, orașul industrial Dnipro din estul țării.
  • În Mariupol, un oraș de 430.000 de locuitori, situația era din ce în ce mai gravă, în timp ce civilii blocați în interiorul orașului căutau alimente și combustibil.

Trupele armatei rusești au lovit, vineri, în apropierea aeroporturilor din orașele Ivano-Frankivsk și Lutsk, situate în vestul Ucrainei. Atacurile au avut loc departe de ofensiva principală a Rusiei, indicând probabil o nouă direcție în război, informează AP.

Primarul orașului Ivano-Frankivsk, Ruslan Martsinkiv, le-a cerut locuitorilor din zonele învecinate să se îndrepte spre adăposturi, după o alertă de raid aerian. Primarul din Lutsk a anunțat, de asemenea, o lovitură aeriană în apropierea aeroportului. Nu au existat rapoarte imediate cu privire la victime, relatează AP.

Între timp, noi fotografii din satelit par să arate că un convoi masiv din afara capitalei ucrainene s-a împrăștiat în orașele și pădurile din apropierea Kievului, cu piese de artilerie ridicate pentru a trage.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Fotografiile au apărut pe fondul unor eforturi internaționale sporite de a izola și sancționa Rusia, în special după un atac aerian mortal asupra unei maternități din orașul portuar Mariupol, pe care oficialii occidentali și ucraineni l-au denunțat ca fiind o crimă de război.

Statele Unite și alte națiuni erau pregătite, vineri, să anunțe revocarea statutului comercial al Rusiei de „națiune cea mai favorizată”. Anularea acestui statut al Rusiei ar duce la impunerea unor tarife mai mari pentru unele importuri rusești.

Mariupol, în ruină. Ucrainenii continuă să lupte contra trupelor rusești

Trei lovituri aeriene rusești au lovit, vineri, orașul industrial Dnipro din estul țării. În urma atacului, a fost ucisă cel puțin o persoană, potrivit consilierului ministrului de interne Anton Heraschenko. Între timp, forțele rusești se îndreptau spre Kiev dinspre nord-vest și est, dar au fost respinse la Cernihiv, în timp ce luptătorii ucraineni au recâștigat controlul asupra Baklanova Muraviika, a anunțat statul major general al forțelor armate ucrainene într-un comunicat, potrivit AP.

Convoiul văzut în imaginile din satelit ale Maxar Technologies a arătat că linia de 64 de kilometri de vehicule, tancuri și artilerie s-a deplasat din locul în care era, a precizat compania. Unitățile blindate au fost văzute în localitățile din apropierea aeroportului Antonov, la nord de oraș. Unele vehicule s-au deplasat în păduri, a raportat Maxar, cu obuziere tractate în apropiere, în poziție de a deschide focul, informează AP.

Coloana rusă s-a adunat în afara orașului la începutul săptămânii trecute, dar înaintarea sa a părut să stagneze, deoarece au circulat rapoarte privind lipsa de alimente și combustibil.

Un oficial american din domeniul apărării, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că forțele rusești care se îndreaptă spre Kiev au avansat aproximativ cinci kilometri în ultimele 24 de ore, unele elemente fiind la o distanță de 15 kilometri de oraș.

Oficialul nu a precizat dacă convoiul s-a dispersat sau dacă s-a repoziționat în mod semnificativ. Acesta a spus că unele vehicule au fost văzute în ultimele zile ieșind de pe șosea și intrând în zona copacilor.