• Alimentarea cu energie externă a centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia, a fost restabilită duminică.
  • Anunţul a fost făcut de directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.
  • Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele de la situl celei mai mari centrale nucleare din Europa.

Alimentarea cu energie externă a centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia, a fost restabilită duminică, au anunţat compania nucleară de stat ucraineană Energoatom şi organismul de supraveghere nucleară al ONU.

Centrala, care se află în stare de închidere la rece, a pierdut ultima linie electrică rămasă sâmbătă dimineaţa devreme din cauza bombardamentelor şi a trebuit să folosească generatoare diesel de rezervă pentru nevoile proprii, cum ar fi răcirea blocurilor reactorului, scrie Reuters.

,,După aproape două zile de funcţionare a pompelor de răcire de urgenţă a zonelor active ale reactoarelor cu energie de la generatoare diesel, personalul operaţional restabileşte regimul normal de alimentare a necesităţilor proprii ale centralei din sistemul energetic al Ucrainei” , a declarat Energoatom pe Telegram.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Rafael Grossi, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, care are doi observatori la centrală, a confirmat că alimentarea cu energie electrică a fost restabilită.

,,Echipa noastră de la Zaporojie confirmă că linia de alimentare externă pierdută ieri a fost restabilită şi ZNPP este reconectată la reţea – o uşurare temporară într-o situaţie încă nesustenabilă” , a declarat Grossi pe Twitter, repetând apelul său pentru o zonă de protecţie în jurul centralei.

Forţele ruseşti au ocupat uzina la scurt timp după ce au invadat Ucraina în februarie, dar operatorii ucraineni au rămas la faţa locului.

Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele de la situl celei mai mari centrale nucleare din Europa, care au avariat clădiri şi au stârnit îngrijorări cu privire la un potenţial dezastru nuclear.