- Ucraina a cerut Chinei să se ralieze presiunilor Occidentului asupra Rusiei, pe motiv că reprezintă un actor important în sistemul global de securitate.
- În discuția de vineri cu omologul SUA, președintele chinez a pledat pentru evitarea conflictelor și confruntărilor între state.
- China a evitat să condamne direct invazia militară rusă în Ucraina, dar a pledat, în mai multe rânduri, pentru respectarea suveranităţii naţiunilor şi a cerut Moscovei să găsească o soluţie diplomatică.
Administraţia Ucrainei a cerut, sâmbătă, Chinei să se ralieze presiunilor Occidentului asupra Rusiei, argumentând că naţiunea chineză poate fi un „element important în sistemul global de securitate”.
„China poate fi un element important în sistemul global de securitate, dacă ia decizia corectă, aceea de a susţine coaliţia ţărilor civilizate şi a condamna barbarismul Rusiei”, a declarat, sâmbătă, consilierul prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak, citat de BBC News.
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a pledat, vineri, în discuţia cu omologul său din Statele Unite, Joseph Biden, pentru evitarea conflictelor militare şi a confruntărilor între naţiuni, în contextul amplificării tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza intervenţiei militare ruse în Ucraina.
„Relaţiile între state nu pot ajunge în etapa confruntărilor militare. Conflctele şi confruntările nu sunt în interesul nimănui. Pacea şi securitatea sunt cele mai valoroase comori ale comunităţii internaţionale„, i-a transmis Xi Jinping lui Joseph Biden în videoconferinţa desfăşurată vineri, conform postului public CCTV, citat de CNN.
„În prezent, lumea nu este în pace şi nici liniştită. Criza din Ucraina este ceva ce nu vrem să vedem. În calitatea de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU şi de cele mai mari economii ale lumii, nu trebuie doar să conducem în direcţia corectă relaţiile China-SUA, ci trebuie să asumăm responsabilităţi internaţionale şi să depunem eforturi pentru pace şi calm”, a subliniat Xi Jinping.
China, care are relaţii bune cu Rusia, a evitat să condamne direct invazia militară rusă în Ucraina, dar a pledat, în mai multe rânduri, pentru respectarea suveranităţii naţiunilor şi a cerut Moscovei să găsească o soluţie diplomatică. Conform unor oficiali de la Washington, Beijingul analizează posibilitatea de a oferi asistenţă militară Rusiei. China nu a confirmat, dar nici nu a infirmat aceste informaţii. În schimb, Rusia a anunţat că nu a cerut asistenţă militară din partea Chinei.
În discuţia de vineri, Joseph Biden i-a prezentat preşedintelui chinez, Xi Jinping, implicaţiile unei potenţiale decizii a Chinei de a oferi asistenţă militară Rusiei şi a pledat pentru menţinerea contactelor, în mod constant, între Washington şi Beijing.
„Preşedintele Biden a detaliat eforturile SUA, iniţial, de a împiedica, iar, ulterior, de a reacţiona la invazie, inclusiv prin impunerea de costuri Rusiei. A descris implicaţiile şi consecinţele situaţiei în care China ar furniza susţinere logistică Rusiei, în timp ce această ţară comite atacuri brutale asupra oraşelor ucrainene şi a civililor. Preşedintele SUA a evidenţiat susţinerea pentru o soluţie diplomatică la această criză. Cei doi lideri au convenit asupra importanţei de a menţine deschise canalele de comunicare şi de a gestiona competiţia între cele două ţări”, a transmis Casa Albă.