• Ucraina a avertizat că va refuza să accepte ajutorul financiar din partea Federaţiei Internaţionale de Tir Sportiv (ISSF) dacă acesta va fi oferit personal de preşedintele Vladimir Lisin, cel mai bogat om din Rusia, pe care l-a acuzat că este implicat în războiul împotriva ţării lor.
  • Un număr mare de arme militare sunt transferate în Ucraina prin Belarus. Rachete de toate calibrele şi capacităţile posibile de rază de acţiune zboară spre Ucraina de pe teritoriul Belarusului.
  • Lisin este preşedintele şi acţionarul majoritar al Novolipetsk, una dintre cele mai mari companii siderurgice din Rusia, o poziţie care, potrivit USF, îl împiedică să îşi păstreze rolul de preşedinte al ISSF.

Ucraina a avertizat că va refuza să accepte ajutorul financiar din partea Federaţiei Internaţionale de Tir Sportiv (ISSF) dacă acesta va fi oferit personal de preşedintele Vladimir Lisin, cel mai bogat om din Rusia, pe care l-a acuzat că este implicat în războiul împotriva ţării lor.

Într-o scrisoare fermă trimisă către comunitatea de tir, Federaţia Ucraineană de Tir (USF) susţine că o corespondenţă anterioară prin care se cerea o reuniune extraordinară a ISSF pentru a discuta poziţia lui Lisin şi a secretarului general rus Alexander Ratner a fost ignorată.

Comunitatea de Tir Sportiv este în conflict

În ultima scrisoare, a cărei copie a fost obţinută de insidethegames, preşedintele USF, Oleg Volkov, insistă asupra faptului că trebuie luate măsuri împotriva lui Lisin, „un prieten personal al preşedintelui rus Vladimir Putin”.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Am dori să ne exprimăm clar punctul de vedere”, scrie Volkov. „Situaţia complicată din lume este creată de războiul cu care Rusia a invadat Ucraina, distrugând mii de oraşe şi sate, ucigând copii şi femei, ucigând civili.

Un număr mare de arme militare sunt transferate în Ucraina prin Belarus. Rachete de toate calibrele şi capacităţile posibile de rază de acţiune zboară spre Ucraina de pe teritoriul Belarusului.

Agenţiile oficiale de informaţii ale Rusiei publică articole ale jurnaliştilor apropiaţi de conducerea rusă cu îndemnuri de a distruge Ucraina ca stat şi pe ucraineni ca naţiune.

Cu mai bine de o lună în urmă, am cerut ca ISSF să evoce o reuniune extraordinară a Adunării şi să demită reprezentanţii Rusiei şi ai Belarusului din funcţiile de conducere din cadrul Federaţiei.

Cererea noastră a fost ignorată şi nu a primit niciun răspuns.

Dorim să subliniem că, deşi nu avem nicio pretenţie personală faţă de domnul Lisin, considerăm că este imposibil ca acesta, prieten personal al preşedintelui rus Putin, director al unei mari uzine siderurgice care produce oţel pentru tancuri şi tunuri, să fie şeful ISSF într-un moment atât de crucial pentru lume, când Rusia şantajează lumea cu arme nucleare şi o duce în pragul unui al treilea război mondial”.

Lisin este preşedintele şi acţionarul majoritar al Novolipetsk, una dintre cele mai mari companii siderurgice din Rusia, o poziţie care, potrivit USF, îl împiedică să îşi păstreze rolul de preşedinte al ISSF.

Încă o dată, Federaţia ucraineană de tir sugerează organizarea unei şedinţe extraordinare de aprobare a raportului din partea Adunării ISSF”, scrie Volkov.

Luna trecută, ISSF a promis că va oferi asistenţă financiară USF pentru a-i permite să participe la evenimente internaţionale, inclusiv la Campionatele Mondiale de tir, care vor avea loc la Cairo în octombrie.

„Federaţia ucraineană de tir va primi o astfel de asistenţă financiară cu recunoştinţă exclusiv din partea ISSF”, scrie Volkov.

„Dacă o astfel de finanţare este planificată personal de Vladimir Lisin, Ucraina refuză să o accepte”.

Cel mai bogat rus pierde bani din cauza războiului

Site-ul insidethegames.biz a dezvăluit săptămâna trecută că Lisin a pierdut 30% din averea personală în ultimul an, cea mai mare parte din aceasta de când a început invazia rusă în Ucraina, la 24 februarie.

Lisin are acum o avere de 18,4 miliarde de dolari, faţă de 26,2 miliarde de dolari în urmă cu 12 luni, deşi şi-a recăpătat poziţia de cel mai bogat om din Rusia, deoarece fiecare oligarh a fost grav afectat de sancţiunile economice impuse de când ţara a lansat războiul şi se află în continuare printre cei mai bogaţi 100 de oameni din lume.

Spre deosebire de alţi oligarhi, Lisin nu a fost trecut pe nicio listă de sancţiuni de la începutul războiului din Ucraina, iar Comitetul Internaţional Olimpic nu a cerut până acum oficialilor ruşi aleşi să demisioneze de la federaţiile internaţionale.

Lisin s-a numărat printre cei mai vehemenţi critici ai deciziei lui Putin de a invada Ucraina, inclusiv în ceea ce priveşte efectul pe care îl va avea asupra economiei Rusiei.

El se confruntă în continuare cu solicitarea de a demisiona de la ISSF.

Canada, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Italia, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Slovenia, Suedia, Statele Unite şi Republica Cehă se numără printre ţările care au trimis scrisori către ISSF, cerându-le lui Lisin şi secretarului său, Ratner, să îşi elibereze posturile.