Ucraina primește rachete antiaeriene din Spania

Sistemul de apărare din Israel, Iron Dome. Florin Jipa: „Iron Dome calculează traiectoria rachetei și o interceptează doar dacă se constată că această rachetă cade într-o zonă populată sau asupra unui obiectiv strategic”. Sursa Foto: Profimedia
  • De asemenea, Spania va oferi pregătire esenţială pentru armata ucraineană în ceea ce priveşte modul de utilizare a tancurilor.
  • Antrenamentul va avea loc în Letonia, unde armata spaniolă a desfăşurat 500 de soldaţi în cadrul operaţiunii NATO „Enhanced Advanced Presence”.
  • Spania a furnizat până acum muniţie, echipamente de protecţie individuală şi armament uşor.

Spania va furniza Ucrainei rachete antiaeriene şi tancuri de luptă Leopard, în cadrul unei intensificări a sprijinului său militar pentru această ţară, potrivit unor surse guvernamentale citate duminică de cotidianul El Pais.

De asemenea, Spania va oferi pregătire esenţială pentru armata ucraineană în ceea ce priveşte modul de utilizare a tancurilor. Antrenamentul va avea loc în Letonia, unde armata spaniolă a desfăşurat 500 de soldaţi în cadrul operaţiunii NATO „Enhanced Advanced Presence”.

A doua fază de antrenament ar putea avea loc în Spania, potrivit surselor citate de El Pais.

Ziarul a precizat că Ministerul Apărării finalizează o livrare către Kiev de rachete antiaeriene Shorad Aspide de joasă înălţime, pe care armata spaniolă le-a înlocuit cu un sistem mai avansat.

Spania a furnizat până acum muniţie, echipamente de protecţie individuală şi armament uşor.

Sursele au declarat pentru El Pais că oferta de sprijin sporit a fost făcută pe 21 aprilie atunci când premierul Pedro Sanchez a vizitat Ucraina şi s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski.