• Kievul spune că mii de copii ai săi au fost duși ilegal în Rusia și că deportările ar trebui să fie investigate ca o crimă de război.
  • Trebuie neapărat să atragem atenția lumii asupra a ceea ce se întâmplă, pentru că acesta este un genocid absolut al ucrainenilor, al copiilor ucraineni, al țării noastre”, a declarat Yermak.
  • Ministrul ucrainean responsabil pentru reintegrarea teritoriilor ocupate de Rusia a precizat în cadrul reuniunii că doar 96 de copii au fost returnați.

Ucraina dorește ca summitul G20 din această lună să abordeze situația dificilă a miilor de copii ucraineni despre care spune că au fost deportați în Rusia, a declarat șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski.

Federația Rusă continuă să își comită crimele în legătură cu copiii ucraineni”, a declarat marți biroul lui Zelenski, citându-l pe Andriy Yermak, în cadrul unei reuniuni pe care a prezidat-o a unui grup de oficiali responsabili cu protecția copiilor. Îndepărtarea copiilor continuă”.

Trimisul Statelor Unite la Națiunile Unite a declarat la începutul lunii septembrie că peste 1.800 de copii au fost transferați în Rusia din zonele din Ucraina controlate de Moscova numai în luna iulie. Ucraina dorește ca aceste deportări să fie investigate ca fiind o crimă de război.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

În declarația biroului lui Zelenski se arată că Biroul Național de Informații al Ucrainei a arătat că 10.500 de copii au fost deportați sau strămutați cu forța. Ministrul ucrainean responsabil pentru reintegrarea teritoriilor ocupate de Rusia a precizat în cadrul reuniunii că doar 96 de copii au fost returnați.

Luna trecută, Kievul a declarat că lucrează pentru a aduce înapoi 32 de copii despre care a spus că au fost luați cu forța de la părinții lor și adoptați ilegal în Rusia. Yermak a fost citat spunând că Ucraina ar putea conta pe ajutorul ONU, dar a reafirmat lipsa de încredere a Ucrainei în asistența din partea Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR). Din nefericire, din cauza poziției foarte pasive a organizațiilor internaționale, în special a CICR, astăzi nu suntem în măsură să determinăm numărul exact, câți și unde se află copiii noștri”, a spus el.

Yermak a declarat că discuțiile despre întoarcerea copiilor ar trebui să înceapă la summitul Grupului celor 20, care începe în Indonezia la 15 noiembrie. Se așteaptă ca Zelenski să participe de la distanță la reuniune, deși Ucraina nu este membră a acesteia. Săptămâna aceasta s-a raportat că președintele rus Vladimir Putin ar putea să nu participe, în ciuda faptului că Rusia face parte din grupare.

Trebuie neapărat să atragem atenția lumii asupra a ceea ce se întâmplă, pentru că acesta este un genocid absolut al ucrainenilor, al copiilor ucraineni, al țării noastre”, a declarat Yermak.