• Guvernul ucrainean a declarat în iulie că peste 800.000 de locuințe au fost avariate sau distruse.
  • Agenția ucraineană pentru energie a declarat că a fost nevoită să pună în aplicare tăieri de energie de urgență severe”.
  • Penele de curent sunt imprevizibile, ceea ce înseamnă că oamenii trebuie să fie pregătiți în orice moment.

Pe măsură ce iarna se apropie din ce în ce mai mult în Ucraina, Alla Melnychuk și vecinii ei se întrec în timp pentru a salva puținul care le-a mai rămas.

Clădirea lor din Irpin a fost lovită în timpul unora dintre cele mai grele lupte din martie. Majoritatea ferestrelor sunt încă sparte, acoperișul a dispărut, iar puțurile de canalizare au ars, ceea ce înseamnă că nu există alimentare cu apă și nici canalizare. Ploile abundente din septembrie au provocat și mai multe pagube, dar Melnychuk este hotărâtă să continue reparațiile. Încă plănuiesc să îmi petrec iarna în Irpin, a declarat ea pentru CNN.

Melnychuk, soțul ei și pisica lor, Murchyk, închiriază acum un apartament temporar în Kiev, dar speră să se întoarcă în Irpin, suburbia liniștită și plină de frunze a capitalei, care a devenit linia frontului în timpul încercării Rusiei de a înlătura conducerea Ucrainei în primăvară. Suntem în întârziere, reconstruim încet, am cumpărat lemne și instalăm acoperișul, dar nici măcar nu iau în considerare varianta că nu vom termina înainte de iarnă, a spus ea.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT

Pe măsură ce vremea se răcește, milioane de ucraineni precum Melnychuk încearcă să se pregătească pentru ceea ce știu că va fi o iarnă extrem de dificilă, grăbindu-se să își repare casele și să își asigure suficient combustibil pentru a se încălzi. Guvernul ucrainean a declarat în iulie că peste 800.000 de locuințe au fost avariate sau distruse de la începutul războiului în februarie, lăsând mii de oameni fără un acoperiș deasupra capului.

Aceste probleme au fost agravate în ultimele săptămâni de avalanșa de atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii de energie electrică și de încălzire a Ucrainei. Cererea de energie electrică a Ucrainei a scăzut cu aproximativ 40% de la invazia Rusiei, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, dar chiar și așa, guvernul pregătește populația pentru o iarnă grea care va urma.

Agenția ucraineană pentru energie a declarat că a fost nevoită să pună în aplicare tăieri de energie de urgență severe” și fără precedent în Kiev pentru a evita o pană de curent completă, în condițiile în care capitala se confruntă cu un deficit de energie de 30%. Aceasta a îndemnat locuitorii să folosească electricitatea cu moderație, în special dimineața și noaptea, în timp ce întreprinderilor li s-a cerut să stingă luminile din fața birourilor, restaurantelor și centrelor comerciale.

Penele de curent sunt imprevizibile, ceea ce înseamnă că oamenii trebuie să fie pregătiți în orice moment. Computerele și telefoanele se încarcă ori de câte ori există o șansă. Unele lifturi din numeroasele clădiri rezidențiale înalte din oraș sunt echipate cu cutii de provizii de urgență care conțin apă, gustări, șervețele igienice, medicamente și pungi pentru urgențe legate de gunoi și toaletă.