• UE a fost de acord să garanteze financiar o asistență suplimentară de 5 miliarde de euro sub formă de împrumuturi pe termen lung pentru Ucraina.
  • Comisia urmează să prezinte săptămâna viitoare o propunere oficială în acest sens.
  • Potrivit estimărilor Fondului Monetar Internațional de la începutul acestui an, guvernul ucrainean are nevoie de un sprijin financiar de aproximativ 5 miliarde de euro pe lună pentru a rămâne solvabil.

Ucraina aşteaptă să primească săptămâna aceasta din partea Uniunii Europene un ajutor financiar de cinci miliarde de euro, destinat susţinerii economiei şi armatei sale.

De asemenea, şi pentru pregătirille pentru sezonul de iarnă, a declarat duminică premierul ucrainean Denis Şmigal, aflat într-o vizită în Germania, potrivit Reuters.

Războiul provocat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei secătuieşte resursele financiare ale Kievului, care a cerut în mod repetat ajutoare financiare din partea UE, SUA şi creditorilor internaţionali.

Recomandări

IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS
EU SUNT MIC, NU FAC NIMIC

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că în urma agresiunii militare ruse deficitul bugetar al Ucrainei a ajuns la circa 5 miliarde de dolari lunar.

Alte 3 miliarde de euro sunt încă în discuție

Sosit sâmbătă la Berlin, premierul Denis Şmigal urmează să se întâlnească cu cancelarul Olaf Scholz şi cu alţi oficiali germani.

Noul pachet de asistenţă financiară oferit de UE „va ajuta la asigurarea stabilităţii economiei noastre, la susţinerea armatei şi (…) pregătirea sezonului (în care este nevoie n.red.) de încălzire” , a declarat premierul ucrainean înaintea întâlnirii cu preşedintele german Frank-Walter Steinmeier.

Ucraina mai aşteaptă din partea Germaniei să-i furnizeze toamna aceasta sisteme moderne de apărare antiaeriană, a menţionat de asemenea Şmigal.

Creditorii externi ai Ucrainei au acceptat luna trecută cererea acesteia de a îngheţa timp de doi ani plăţi în contul unor obligaţiuni internaţionale în valoare de circa 20 de miliarde de dolari, modalitate prin care guvernul de la Kiev a evitat intrarea în incapacitate de plată.