• Gimnastul rus Ivan Kuliak și-a lipit simbolul – văzut pe tancurile rusești și pe vehiculele militare din Ucraina – pe vesta sa pentru o ceremonie de decernare a medaliilor la un eveniment de la Cupa Mondială.
  • Acesta a primit o interdicție de un an pentru că a afișat pe uniforma sa un simbol care susține invazia Ucrainei.
  • Concurentul a afișat scrisoarea pe podium alături de ucraineancă.

Un gimnast artistic rus a fost interzis de la competiție timp de un an pentru că a afișat litera „Z” – un semn de susținere a războiului Rusiei împotriva Ucrainei – pe costumul său în timpul unei competiții din Qatar, în martie.

Federația Internațională de Gimnastică (FIG) a precizat într-un comunicat datat 17 mai că Ivan Kuliak, care a câștigat o medalie de bronz la paralele la Cupa Mondială de aparate de la Doha, „a încălcat Statutul FIG, Codul de disciplină FIG, Codul de etică FIG, Codul de conduită FIG și Regulamentul tehnic FIG” prin lipirea simbolului „Z” pe uniforma sa în timp ce se afla pe podium alături de ucraineanul Illya Kovtun, medaliat cu aur.

Vehiculele militare rusești din Ucraina sunt marcate cu litera „Z”, iar simbolul a început să apară pe rețelele de socializare și pe îmbrăcăminte în sprijinul războiului, care a început la 24 februarie.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

FIG a precizat că Kuliak „nu are voie să participe la niciun eveniment sancționat de FIG sau la nicio competiție organizată de o federație afiliată membră a FIG timp de un an de zile de la data acestei decizii””.

De asemenea, Kuliak a fost obligat să returneze medalia de bronz și i s-a ordonat să restituie premiul în valoare de 500 de franci elvețieni (aproape 503 dolari). De asemenea, el trebuie să contribuie cu 2.000 de franci elvețieni pentru costurile procedurii.

„Dacă măsurile de protecție care îi împiedică pe sportivii ruși să concureze sunt încă în vigoare la 17 mai 2023, interdicția va continua și va expira la șase luni după eliminarea acestor măsuri”, a precizat comisia disciplinară a federației în hotărârea sa. Kuliak are la dispoziție 21 de zile pentru a face apel la această decizie.