- La sediul ONU din New York circulă un proiect de rezoluție pentru un tribunal de tip Nuremberg care să tragă la răspundere conducerea rusă pentru crimele de agresiune din Ucraina.
- Beth Van Schaack, ambasadoarea SUA pentru justiție penală globală: „Este un lucru la care Zelenski ține foarte mult. Este un lucru pe care îl dorește Ucraina. Întrebarea este dacă vor avea voturile necesare la adunarea generală” .
- Curtea Penală Internațională a început deja să investigheze crimele de război din Ucraina.
La sediul ONU din New York circulă un proiect de rezoluție pentru un tribunal de tip Nuremberg care să tragă la răspundere conducerea rusă pentru crimele de agresiune din Ucraina, în contextul în care există semne că opoziția SUA față de această propunere s-ar putea atenua în fața lobby-ului făcut de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, scrie The Guardian.
Beth Van Schaack, ambasadoarea SUA pentru justiție penală globală, a declarat săptămâna aceasta: „Este un lucru la care președintele Zelenski ține foarte mult. Este un lucru pe care îl dorește Ucraina și cred că acest lucru va avea o mare greutate. Întrebarea este dacă vor avea voturile necesare la adunarea generală” .
Ea a adăugat: „Până acum, toate rezoluțiile [adunării generale] privind Ucraina au prevalat. Cifrele au fost destul de puternice” .
Curtea Penală Internațională (CPI) a început deja să investigheze crimele de război din Ucraina, dar conducerea Ucrainei susține că CPI este împiedicată în sensul că, deși îi poate judeca pe cei acuzați de crime de război individuale, nu poate urmări în justiție conducerea Kremlinului pentru crima mai largă de agresiune, deoarece Rusia nu este semnatară a statutului relevant.
Van Schaack, vorbind la Londra la un eveniment al avocaților pentru justiție în Libia, a declarat că SUA nu au adoptat o poziție fermă cu privire la un tribunal special. Cu toate acestea, ea a considerat că ar fi meritoriu să se desfășoare procese în absență ale rușilor acuzați de crime de război, dacă nu este posibilă extrădarea lor.
Ea a spus că este posibil ca SUA să declasifice informații pentru a ajuta la dezvăluirea celor mai responsabili pentru pregătirea și desfășurarea unui război care, în opinia sa, a încălcat în mod clar Carta ONU.
Ucraina dorește ca noul tribunal să își înceapă activitatea cel târziu în septembrie 2023, întrucât până atunci crede că va fi compilat cel puțin 26.000 de crime de război care au dus la moartea a 7.500 de civili, inclusiv 400 de copii.