• În timpul mărturiei sale la o instanță din Kiev, Vadim Shishimarin, în vârstă de 21 de ani, a declarat instanței că i s-a ordonat de către doi ofițeri să-l împuște pe civilul ucrainean Oleksandr Shelipov.
  • Joi, Shishimarin i-a cerut văduvei victimei, Katerina Shelipova, care a participat la proces, să-l ierte. „Îmi dau seama că nu mă poți ierta, dar îți implor iertare.”
  • Procurorii au spus că Shishimarin a mărturisit uciderea la scurt timp după ce a fost arestat. El a fost capturat într-un schimb de focuri cu locuitorii înarmați ai unui sat vecin.

Un soldat rus care e cercetat în primul proces pentru crimele de război din Ucraina a cerut văduvei victimei sale iertare. Tânărul pledează vinovat pentru că a împușcat de mai multe ori un pensionar în cap, potrivit The Independent.

În timpul mărturiei sale la o instanță din Kiev, Vadim Shishimarin, în vârstă de 21 de ani, a declarat instanței că i s-a ordonat de către doi ofițeri să-l împuște pe civilul ucrainean Oleksandr Shelipov. El a spus că inițial nu a respectat ordinul, dar că l-a împușcat pe bărbatul de 62 de ani, deoarece unul dintre ofițeri a insistat ca Shelipov, care vorbea la telefonul său mobil, să poată transmite locația exactă luptătorilor ucraineni.

Acesta l-ar fi împușcat de mai multe ori în cap cu o AK-47 prin geamul unei mașini furate, într-un sat din Sumy, nord-estul Ucrainei. Acțiunea a avut loc pe 28 februarie, a patra zi a invaziei. Shishimarin, din Irkutsk în Siberia, ar putea fi condamnat la închisoare pe viață, dacă va fi găsit vinovat de împușcarea civilului ucrainean. El a pledat vinovat în cadrul unei audieri de miercuri.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES

Îmi dau seama că nu mă poți ierta, dar îți implor iertare

Joi, Shishimarin i-a cerut văduvei victimei, Katerina Shelipova, care a participat la proces, să-l ierte. „Îmi dau seama că nu mă poți ierta, dar îți implor iertare.”

Katerina a spus că soțul ei, pensionar și bunicul a doi copii, a ieșit să vadă un tanc rusesc care fusese aruncat în aer. Femeia îl avertiza mereu pe soțul său ,,spunându-i că nu este în siguranță afară”. Cu toatea astea, bărbatul s-a dus. «Voi fi bine, este doar după colț, ne vedem mai târziu». „Acestea au fost ultimele cuvinte pe care mi le-a spus”, a adăugat ea.

Mai târziu, a auzit focuri de armă în afara casei, iar când împușcăturile au încetat, a ieșit după soțul său. Femeia l-a găsit mort. Printre atâta durere, Katerina, a adăugat că soțul său i-a fost cel mai mare sprijin. Era apărătorul ei.

Victima a servit în armata rusă ca gardă de corp KGB al fostului lider sovietic Leonid Brejnev. După ce și-a încheiat pregătirea în Moldova, în 1979, a petrecut doi ani într-o unitate de gardă de corp comandată de KGB și a fost staționat la reședința de vară a lui Brejnev din Crimeea. După serviciul militar, a lucrat ca tractorist.

Katerina a spus că soțul ei a fost „înfuriat” de invazie, adăugând: „A fost un mare șoc pentru noi toți. Nimeni nu se aștepta la asta.” Shishimarin merită o închisoare pe viață, a spus ea instanței.

Cu toate astea, soția victimei a adăugat că ar fi deschisă să-l vadă pe Shishimarin folosit într-un schimb de prizonieri cu Rusia pentru a elibera trupele ucrainene care au fost prinse în oțelul Azovstal înainte ca acestea să se predea forțelor lui Putin.

Procurorii au spus că Shishimarin a mărturisit uciderea la scurt timp după ce a fost arestat. El a fost capturat într-un schimb de focuri cu locuitorii înarmați ai unui sat vecin. În instanță, el a răspuns „da” când a fost întrebat de judecător, dacă pledează pentru vinovație.

Procurorul general ucrainean Iryna Venediktova a declarat că biroul său investighează mai multe crime de război împotriva a 41 de soldați ruși pentru infracțiuni, inclusiv bombardarea infrastructurii, uciderea civililor, viol și jaf. Nu a fost imediat clar câți dintre suspecți sunt reținuți de Ucraina și câți vor fi judecați în lipsă.