• Comisia Europeană propune oprirea importurilor de petrol rus începând din anul 2023, dar ţările dependente de aprovizionarea din Rusia ar putea fi exonerate în mod temporar de aplicarea interdicţiilor.
  • Surse europene citate de publicaţia Der Spiegel afirmă că Ungaria, Austria, Slovacia, Spania, Italia şi Grecia au semnalat că nu sunt de acord cu oprirea rapidă a importurilor de energie din Rusia.
  • Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat luni că Germania nu este pregătită deocamdată pentru oprirea importurilor de gaz natural din Rusia, dar poate renunţa înainte de sfârşitul acestui an la importurile de petrol.

Uniunea Europeană pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei, în contextul războiului neprovocat din Ucraina, care afectează securitatea mondială, a declarat marţi după-amiază Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei afectează securitatea mondială. Lucrăm la al şaselea set de sancţiuni, care au rolul excluderii unor bănci suplimentare din sistemul Swift, de a identifica actorii dezinformării şi de a aborda problema importurilor de petrol. Aceste măsuri vor fi prezentate spre aprobare Consiliului UE”, a declarat Josep Borrell Fontelles, prin Twitter.

Comisia Europeană propune oprirea importurilor de petrol rus începând din anul 2023, dar ţările dependente de aprovizionarea din Rusia ar putea fi exonerate în mod temporar de aplicarea interdicţiilor.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Surse europene citate de publicaţia Der Spiegel afirmă că Ungaria, Austria, Slovacia, Spania, Italia şi Grecia au semnalat că nu sunt de acord cu oprirea rapidă a importurilor de energie din Rusia.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat luni că Germania nu este pregătită deocamdată pentru oprirea importurilor de gaz natural din Rusia, dar poate renunţa înainte de sfârşitul acestui an la importurile de petrol.

Astăzi, președintele Franței, Emmanuel Macron a vorbit două ore şi zece minute cu Vladimir Putin, care a cerut oprirea sancțiunilor și furnizarea de arme către Ucraina.

Potrivit Kremlinului, citat de agenţia Interfax, preşedintele Franţei „a exprimat preocupări privind securitatea alimentară la nivel mondial”, iar Vladimir Putin a răspuns că situaţia „a devenit complicată în principal din cauza sancţiunilor impuse de ţările occidentale”.