• Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, luni seară, că între prizonierii de război primiţi la schimb cu Rusia se află şi apărători ai uzinei de la Azovstal.
  • Liderul ucrainean a anunţat că s-a întâlnit, luni, şi cu omul de afaceri Richard Branson, un susţinător a Ucrainei.
  • De asemenea, el s-a întâlnit Richard Branson – un important antreprenor britanic şi un prieten de multă vreme al Ucrainei”.

UPDATE ORA 23.00.Nu există indicii că Egiptul furnizează arme letale Rusiei pentru războiul din Ucraina, afirmă Casa Albă

Casa Albă spune că nu are niciun indiciu că Egiptul oferă Rusiei arme mortale pentru războiul său din Ucraina, relatează CNN, după ce un document secret al SUA, obținut de Washington Post, a indicat că armata egipteană plănuia să producă 40.000 de rachete pentru Rusia.

„Nu am văzut niciun indiciu că Egiptul oferă Rusiei capacități de armament letal”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA.

Kirby a spus că Egiptul rămâne „un partener semnificativ de securitate” .

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

UPDATE ORA 22.00. O lovitură cu o rachetă Javelin trasă de ucraineni, prinsă pe o filmare

UPDATE ORA 21.00. Canada a promis un nou sprijin militar pentru Ucraina

Premierul Canadei, Justin Trudeau, a promis un nou sprijin militar pentru Ucraina după ce s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Denis Şmihal.

Canada va trimite 21.000 de puști de asalt, 38 de mitraliere și 2,4 milioane de cartușe în Ucraina și va impune sancțiuni împotriva a 14 persoane și 34 de entități rusești, inclusiv obiective de securitate legate de grupul privat de mercenari Wagner, a declarat Trudeau, conform The Guardian.

De asemenea, guvernul canadian impune sancțiuni împotriva a nouă entități legate de sectorul financiar din Belarus pentru a exercita o presiune suplimentară asupra „facilitatorilor Rusiei în Belarus”, a spus Trudeau.

UPDATE ORA 20.00. Un consilier al lui Zelenski reiterează apelul pentru avioane de luptă moderne

Andrii Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, a reiterat apelurile pentru avioane de luptă mai noi, afirmând că Ucraina are nevoie de „aviație modernă și apărare antirachetă”, transmite Sky News.

Yermak, unul dintre consilierii lui Zelenski, a declarat că este nevoie de o modernizare a apărării aeriene a Kievului pentru a preveni atacurile rusești cu bombe aeriene ghidate.

El a spus că armele sunt folosite pentru a ucide civili ucraineni.

Ucraina a pledat de mult timp pentru avioane de luptă occidentale pentru a-și întări forțele, în timp ce plănuiește o contraofensivă, însă apelurile au fost întâmpinate cu ezitare până acum.

Ministrul danez al afacerilor economice, Troels Lund Poulsen, a declarat că o decizie din partea țărilor occidentale în această privință ar putea veni „înainte de vară”.

UPDATE ORA 19.00. Egiptul neagă informațiile secrete potrivit cărora armata egipteană producea arme pentru Rusia

Un oficial egiptean de rang înalt a negat faptul că armata egipteană plănuia să producă 40.000 de rachete pentru Rusia, în urma unui reportaj al cotidianului The Washington Post care citează un document al serviciilor secrete americane, a anunțat presa egipteană afiliată statului, scrie CNN.

Un document secret al SUA, obținut de The Washington Post, arăta că președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a instruit oficialii să păstreze secretă producția și expedierea transportului „pentru a evita problemele cu Occidentul” .

Documentul „strict secret” din februarie conține presupuse conversații între Sisi și oficiali militari egipteni de rang înalt, potrivit ziarului. Acesta face referire la planurile de aprovizionare a Rusiei cu artilerie și praf de pușcă, iar Sisi a cerut oficialilor să păstreze planurile secrete, potrivit The Washington Post. Oficialul egiptean a spus, sub protecţia anonimatului, că raportul este „absurd” .

Potrivit acestuia, Egiptul urmează o „politică echilibrată” cu toate părțile internaționale, notează Al Qahera News, instituţie de presă afiliată statului. Declarația a fost, de asemenea, preluată de alte câteva instituții de presă egiptene afiliate statului.

UPDATE ORA 18.00.Ucraina neagă afirmația fondatorului Wagner potrivit căreia Rusia controlează 80% din Bahmut

Fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat marți că forțele ruse controlează în prezent o mare parte din orașul Bahmut, scrie CNN. „Suntem pe deplin concentrați pe Bahmut, continuând să desfășurăm misiuni de luptă. În Bahmut, cea mai mare parte – adică mai mult de 80% – se află sub controlul nostru, inclusiv întregul centru administrativ, uzinele, fabricile, administrația orașului”, a declarat Prigojin.

UPDATE ORA 17.00. Acordul privind cerealele din Marea Neagră se află într-o „stare critică”, avertizează un ministru ucrainean

Acordul negociat de ONU care permite Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră se află într-o „stare critică” din cauza acțiunilor Rusiei, a declarat marți ministrul responsabil de această inițiativă pentru The Guardian.

Reprezentanți ai Rusiei, Turciei și ONU inspectează navele care se îndreaptă spre și dinspre porturile ucrainene, ca parte a acordului semnat în iulie anul trecut de Kiev și Moscova. O comisie comună convine asupra numelor de nave care urmează să fie examinate.

Marți, însă, nu a avut loc nicio inspecție, a declarat Iurii Vaskov – ministrul adjunct al infrastructurii din Ucraina. El a spus că partea ucraineană a prezentat numele a trei nave de transport de cereale în vrac, conform acordului din tratat.

UPDATE ORA 16.00. Decizia privind avioanele de luptă occidentale pentru Ucraina, probabil „înainte de vară”, spune Danemarca

Ministrul interimar al apărării din Danemarca, Troels Lund Poulsen, a declarat că se așteaptă ca țara sa și aliații săi să decidă dacă vor furniza avioane de luptă occidentale Ucrainei „înainte de vară”.

Discuțiile durează pentru că țările trebuie să acționeze împreună, a declarat Poulsen în timpul unei vizite în Ucraina.

„Danemarca nu o va face singură”, a spus el, adăugând că o decizie este încă realizabilă în viitorul apropiat. El a spus: „Trebuie să facem acest lucru împreună cu mai multe țări. De asemenea, vom avea un dialog cu americanii pe această temă”.

UPDATE ORA 15.00. Ucraina are nevoie de mai multe arme cu rază lungă de acțiune

„Dacă am avea timp, am putea urmări cum Federația Rusă se destramă și cum „elitele” sale se devorează între ele. Dar nu avem timp, deoarece poporul nostru moare”, a declarat consilierul prezidențial principal Mykhailo Podolyak, referindu-se la recenta scurgere de documente ale Pentagonului.

„Avem nevoie de mai puțină contemplare a „scurgerilor” și de mai multe arme cu rază lungă de acțiune pentru a pune capăt în mod corespunzător războiului și pentru a face ca Rusia să se confrunte cu realitatea”.

UPDATE ORA 14.00. Bilanțul ONU al deceselor confirmate în rândul civililor din Ucraina se apropie de 8.500 de morți

Aproape 8.500 de civili au fost confirmați ca fiind uciși în invazia Rusiei în Ucraina, a declarat astăzi un organism al ONU, iar alte multe mii de morți neverificate sunt încă de temut.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a declarat că a înregistrat 8.490 de persoane ucise și 14.244 de răniți între lansarea invaziei din 24 februarie 2022 și 9 aprilie 2023.

Organismul a descris de mult timp cifrele sale ca fiind „vârful aisbergului” din cauza accesului său limitat la zonele de luptă.

UPDATE ORA 13.00. Rusia se pregătește să introducă un sistem electronic de chemare a militarilor

Rusia va înrola în curând oameni în armată trimițându-le documente electronice de chemare prin intermediul unui portal online, pe lângă scrisorile tradiționale, potrivit unui proiect de lege care urmează să fie dezbătut marți și care vizează facilitarea mobilizării.

Reuters relatează că, în prezent, în Rusia, documentele de recrutare trebuie să fie livrate personal de către biroul local de înrolare militară sau prin intermediul unui angajator, dar modificările propuse la legislație ar urma ca documentele de recrutare să fie trimise prin scrisori recomandate și online.

Odată primită o citație electronică, cetățenilor care nu se prezintă la biroul de înrolare militară li se va interzice automat să călătorească în străinătate.

UPDATE ORA 12.00. Un bărbat a fost reținut în Khabarovsk, unul dintre cele mai îndepărtate orașe din estul Rusiei, fiind acuzat de trădare și acuzat că a trimis bani către forțele armate ucrainene.

Agenția de știri de stat rusă Tass relatează despre capturarea unui bărbat. Acesta citează forțele de securitate ruse: „Serviciul federal de securitate al Federației Ruse a pus capăt activităților ilegale ale unui locuitor din Khabarovsk, implicat în comiterea unei înalte trădări sub forma asistenței financiare acordate forțelor armate ale Ucrainei în activități îndreptate împotriva securității Federației Ruse”.

În cursul activităților de căutare operativă, s-a stabilit că suspectul a efectuat transferuri de fonduri personale pentru achiziționarea de arme, muniții și uniforme de către forțele armate ale Ucrainei.

Bărbatul riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

UPDATE ORA 11.00. Documente americane scurse în presă spun că Egiptul a plănuit în secret să furnizeze rachete Rusiei

Întrebat despre documente, un purtător de cuvânt al Ministerului egiptean de Externe, ambasadorul Ahmed Abu Zeid, a declarat că Egiptul încă de la început se bazează pe neimplicarea în această criză și pe angajamentul de a menține o distanță egală față de ambele părți, afirmând în același timp sprijinul Egiptului față de Carta ONU și dreptul internațional.

El a precizat că Egiptul continuă să îndemne ambele părți să înceteze ostilitățile și să ajungă la o soluție politică prin negocieri.

UPDATE ORA 10.00. Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, urmează să se întâlnească astăzi, la Casa Albă, cu vicepreședintele SUA, Kamala Harris

Vizita sa de trei zile va include, de asemenea, întâlniri cu reprezentanți ai companiilor americane din domeniul apărării.

După invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina anul trecut, SUA și-au sporit prezența militară în Polonia. Țara se află pe flancul estic al NATO și se învecinează cu Ucraina. De asemenea, SUA a folosit Polonia ca țară de tranzit pentru ajutorul militar și umanitar care merge în Ucraina.

UPDATE ORA 09.00. Rusia continuă să facă progrese în Bakhmut, spune Institutul pentru Studii de Război

Rusia continuă să obțină progrese în Bakhmut, dar suferă pierderi „semnificative” în acest proces, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului, în ultima sa actualizare.

„Imaginile geolocalizate postate pe 9 și 10 aprilie arată că forțele rusești au făcut progrese la granițele de la nord-vest de Khromove (2 km vest de Bakhmut), în sud-vestul Bakhmut și la nord de Sacco i Vanzetti (15 km nord de Bakhmut”.

UPDATE ORA 08.00. Reporterul Gershkovici „reținut pe nedrept”, afirmă SUA

Statele Unite au stabilit că Rusia l-a „reținut pe nedrept” pe reporterul american Evan Gershkovici de la Wall Street Journal și au spus că acuzațiile de spionaj sunt false și că este vorba despre un caz politic, relatează Reuters.

UPDATE ORA 07.00. Premierul ucrainean sosește în Canada

Premierul ucrainean Denys Shmyhal a sosit în Canada, în cadrul unei călătorii oficiale în timpul căreia va căuta provizii de muniție și vehicule blindate pentru o contraofensivă împotriva forțelor rusești invadatoare, relatează Globe and Mail.

Într-un interviu acordat ziarului canadian, Shmyhal a declarat că nu este îngrijorat de lipsa unui nou ajutor militar alocat Ucrainei în bugetul federal al Canadei și că speră ca această țară să ofere mai mult ajutor printre alte forme de asistență.

UPDATE ORA 06.00

Kremlinul a declarat că nu există planuri pentru o încetare a focului de Paștele Ortodox în Ucraina, a relatat presa de stat rusă. Institutul pentru Studiul Războiului a avertizat că Rusia ar putea încerca să se folosească de apropiata sărbătoare a Paștelui Ortodox din 16 aprilie pentru a întârzia contraofensivele ucrainene, făcând apel la o încetare a focului din respect pentru religie.

UPDATE ORA 05.00

Rapoartele care susțin că un avion de vânătoare rusesc aproape a doborât un avion de supraveghere britanic în largul coastelor Crimeei în septembrie „conțin inexactități și nu reflectă ceea ce s-a întâmplat în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre”, a declarat luni o sursă britanică din domeniul apărării. Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a dezvăluit incidentul în parlament în octombrie și a declarat la acea vreme că Marea Britanie nu consideră că acest caz a fost o escaladare deliberată, ci că s-a datorat unei defecțiuni tehnice.

UPDATE ORA 04.00

Doar 1.800 de civili mai trăiesc în „ruinele” Avdiivka, orașul din estul Ucrainei, care a avut o populație de 32.000 de locuitori înainte de război, potrivit guvernatorului local. „Rușii au transformat Avdiivka într-o ruină totală”, a declarat Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regional din Donețk. Într-o declarație separată, statul major ucrainean a declarat că forțele rusești continuă să organizeze operațiuni ofensive în jurul Avdiivka, dar suferă pierderi grele de personal și echipamente.

UPDATE ORA 03.00

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a avut luni o întrevedere cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu. Lukașenko a declarat că are nevoie de garanții că Rusia va apăra Belarusul „ca pe propriul său teritoriu” în cazul unei agresiuni, a relatat presa de stat.

UPDATE ORA 02.00

Ucraina ar dori ca India să se implice și să se implice în rezolvarea conflictului cu Rusia „într-o mare măsură”, a declarat primul său ministru adjunct de externe, Emine Dzhaparova. Dzhaparova, primul ministru ucrainean care a călătorit în India de la invazia pe scară largă a Rusiei, a declarat că președintele ucrainean a solicitat o conversație telefonică cu prim-ministrul indian, Narendra Modi.

UPDATE ORA 01.00

Kremlinul a declarat că este greu de imaginat că Franța ar putea juca un rol în medierea păcii în Ucraina, deoarece Parisul este „atât indirect, cât și direct implicat în acest conflict de partea Ucrainei”. Președintele francez, Emmanuel Macron, a vizitat China săptămâna trecută, unde l-a îndemnat pe omologul său chinez, Xi Jinping, să readucă Rusia „la rațiune” în legătură cu războiul din Ucraina.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, luni seară, că între prizonierii de război primiţi la schimb cu Rusia se află şi apărători ai uzinei de la Azovstal. Liderul ucrainean a anunţat că s-a întâlnit, luni, şi cu omul de afaceri Richard Branson, un susţinător a Ucrainei, scrie CNN.

„Astăzi avem veşti bune de la echipa noastră care lucrează la schimburi. Am reuşit să aducem acasă 100 de apărători. 80 de bărbaţi şi 20 de femei. Aceştia sunt soldaţi, grăniceri, marinari, membri ai Gărzi Naţionale. Apropo, printre ei se numără apărători de la Azovstal. Sunt o sută de familii care au primit o adevărată bucurie în ajunul Paştelui. Şi, bineînţeles, continuăm să muncim pentru a-i aduce pe toţi oamenii din captivitatea rusă. Ne amintim de toţi! Şi îi vom aduce înapoi pe toţi! Mulţumesc tuturor celor din Centrul nostru de Coordonare al Direcţiei Principale de Informaţii. Mulţumesc tuturor celor implicaţi în negocieri şi pregătirea schimburilor: băieţii lui Budanov, Iermak, Maliuk, Lubineţ… Bravo, băieţi! Şi sunt recunoscător în mod special tuturor celor care ne susţin oamenii după eliberare şi se ocupă de tratament şi adaptare. Este important” , a spus Zelenski.

Zelenski a subliniat că a discutat, luni, cu premierul Irakului, dar şi cu cel al Greciei.

De asemenea, el s-a întâlnit Richard Branson – un important antreprenor britanic şi un prieten de multă vreme al Ucrainei” .

„Ne sprijină din 2014 – atât în cuvinte, cât şi cu muncă concretă. Acum a decis să se alăture echipei ambasadorilor United24. Sunt recunoscător pentru asta! Am discutat despre modul în care influenţa globală a lui Branson ne poate ajuta în recuperarea noastră, reconstrucţia instituţiilor noastre de învăţământ, atragerea de asistenţă tehnologică pentru Ucraina, în special, pentru a efectua deminare umanitară. Avem, de asemenea, paşi regulaţi în asistenţa în apărare pentru statul nostru din Germania, sunt recunoscător pentru asta. Două săptămâni – şi avem întăriri din Germania în vehicule blindate, apărare aeriană, muniţie, vehicule de inginerie, medicamente… Tot ceea ce întăreşte apărarea Ucrainei împotriva terorii ruseşti, tot ceea ce oferă soldaţilor noştri mai multe oportunităţi de mişcare activă – toate acestea îi protejează pe toţi cei din ţările partenere, pe toţi cei din Europa, pe toţi cei din lume. Termenul „înfrângere” ar trebui să devină un însoţitor al termenului „agresor”, şi doar victoria ucraineană va asigura acest lucru” , a adăugat liderul de la Kiev.