• Autoritățile de la Kremlin organizează referendumuri în Ucraina.
  • Oamenii din Herson sau Zaporojie sunt întrebați dacă vor să facă parte din Rusia.
  • Locuitorii din Kiev sau Izium au condamnat dur referendumurile.

,,Vreți să vă separați de Ucraina și să deveniți parte a Rusiei?„. Asta e întrebarea pusă la referendumurile organizate de Kremlin în mai multe zone din Ucraina ocupate în continuare.

Deși în teorie există varianta unui răspuns nu, acesta reprezintă o condamnare. De la mare depărtare, din capitala Kiev, localnicii empatizează cu cei obligați să participe la aceste referendumuri. Și nu se tem să spună lucrurilor pe nume.

,,Dacă e să aibă loc vreun referendum, nu ar fi ținut în asemenea circumstanțe. Astfel de referendumuri nu pot fi legale. În niciun caz nu poate fi legal. Oamenii merg la acest referendum amenințați cu arma. Oamenii sunt înarmați. În orice caz, eu consider că e ilegal” , spune un localnic din Kiev.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

,,Opinia oamenilor va fi luată în calcul și există și lege marțială, războiul continuă, oamenii mor acolo din cauza Rusiei. Și pentru că e vorba de Rusia, este de așteptat să fie falsificări” , spune Mikhailo, localnic din Kiev.

Rezultatul referendumurilor va fi, cel mai probabil, pe placul Kremlinului. Care încearcă să creeze această imagine a unor zone ucrainene care își doresc să devină parte din Rusia. Și au organizat un miting în Crimeea unde i-au adunat pe toți localnicii pro-ruși. Asta e imaginea pe care vrea să o arate Putin.

,,Am venit la miting cu plăcere, să-mi arăt solidaritatea cu oamenii care țin un referendum pentru a ne alătura Rusiei. Sunt oamenii noștri din regiunile Donbas, Zaporojie, Herson. Așadar, suntem aici cu plăcere și mă bucur că mulți oameni din Sevastopol au venit aici să-și exprime solidaritatea” , afirmă Vladimir Pankov, localnic din Crimeea.

Întrebarea din buletinul de vot este pusă doar în zonele încă ocupate. În Izium, oraș care a fost distrus de ruși timp de 6 luni și recent eliberat, un astfel de gând provoacă repulsie. Nici nu e de mirare având în vedere mormintele descoperite la Izium, care au dus la dezgroparea a 447 de cadavre, multe dintre acestea cu semne de tortură.