• Mii de suporteri ai lui Fenerbahce s-au alăturat scandărilor după ce echipa lor a primit gol în fața campioanei Ucrainei, Dinamo Kiev.
  • Dinamo Kiev a câștigat meciul cu 2-1, după ce în prima manșă, disputată în Polonia din cauza invaziei Rusiei, a remizat 0-0.
  • Organizatorul competiției, Uefa, a declarat pentru BBC că a deschis o anchetă în legătură cu incidentul.

Oficialii ucraineni au condamnat fanii turci de fotbal care au scandat numele liderului rus Vladimir Putin la o confruntare din Liga Campionilor de la Istanbul.

Mii de suporteri ai lui Fenerbahce s-au alăturat scandărilor după ce echipa lor a primit gol în fața campioanei Ucrainei, Dinamo Kiev, potrivit BBC.

Ambasadorul ucrainean Vasyl Bodnar a declarat că incidentul l-a „întristat” profund.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Dinamo Kiev a câștigat meciul cu 2-1, după ce în prima manșă, disputată în Polonia din cauza invaziei Rusiei, a remizat 0-0.

„Nu vom înțelege niciodată cuvintele de susținere pentru ucigașul și agresorul rus care ucide în mod deliberat ucraineni și ne distruge țara”, a scris Bodnar pe Facebook. „Chiar și fotbalul, care este atât de iubit în Turcia, are limitele sale”.

Reacții după incident

Organizatorul competiției, Uefa, a declarat pentru BBC că a deschis o anchetă în legătură cu incidentul.

Se pare că scandările au fost declanșate după ce mijlocașul lui Dinamo, Vitaliy Buyalskyi, a sărbătorit faptul că a dat echipei sale avantajul făcând un gest de vultur cu mâinile, pe care unii fani au crezut că este un semn către marea rivală a lui Fenerbahce, Besiktas.

Antrenorul principal al lui Dinamo, Mircea Lucescu, a declarat reporterilor după meci că sportul „nu poate accepta comportamentul fanilor”.

„Nu mă așteptam la astfel de scandări. Este păcat”, a adăugat el. Lucescu, fost manager al echipei naționale a Turciei, a refuzat ulterior să participe la conferința de presă de după meci, în semn de protest față de acțiunile fanilor.

Fenerbahce a declarat că acțiunile fanilor nu au reprezentat în niciun fel clubul sau „poziția sa corporatistă”.

„Reamintim încă o dată publicului poziția noastră conform căreia sportul și politica ar trebui să fie întotdeauna separate unul de celălalt”, se arată într-o declarație.

Incidentul face vâlvă și în online

Incidentul a stârnit revoltă pe rețelele de socializare, unii utilizatori afirmând că echipa turcă ar trebui să fie interzisă în competițiile europene.

Incidentul are loc cu doar câteva săptămâni înainte de revenirea în prima ligă a fotbalului ucrainean, la 23 august. Prima ligă ucraineană a fost abandonată după invazia rusă din februarie, care a făcut nesigură continuarea competiției.

„Desfășurarea competițiilor de fotbal în timpul războiului nu se referă doar la sport”, a declarat Andriy Pavelko, președintele Federației ucrainene de fotbal, pentru reporteri.

Formatul exact al competiției nu a fost încă confirmat, dar este de așteptat ca meciurile să se joace cu ușile închise în regiunea Kiev și în alte orașe mai la vest.

Doar două echipe din programul incomplet al sezonului trecut, Desna Cernihiv și FC Mariupol, au anunțat că nu vor putea participa. Ambele formații și-au văzut infrastructura devastată, Mariupol aflându-se în prezent sub ocupație rusă după un asediu prelungit.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Fenerbahçe fans chanting “Vladimir Putin” after a Dynamo Kyiv player celebrated scoring in this <a href="https://twitter.com/hashtag/UCL?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#UCL</a> qualifier.<br><br>Absolutely tasteless 👎 <a href="https://t.co/NocU0MTpbk">pic.twitter.com/NocU0MTpbk</a></p>&mdash; Nico Cantor (@Nicocantor1) <a href="https://twitter.com/Nicocantor1/status/1552366608277987328?ref_src=twsrc%5Etfw">July 27, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>