• Ucraina este de părere că rușii ar putea transforma centrala nucleară de la Zaporojie într-o „bombă murdară”.
  • Ministerul de Externe din Ucraina îți prezintă trei scenarii pe care ucrainenii le iau în calcul.
  • „Fiecare scenariu poate provoca un accident care să ducă la o catastrofă asemănătoare celei de la Cernobîl”, declară MAE ucrainean.

Ministerul de Externe ucrainean a publicat un videoclip pe Twitter care prezintă trei scenarii în care centrala nucleară de la Zaporojie poate fi transformată de Putin într-o „bombă murdară”, scrie MAE ucrainean într-o postare pe Twitter.

Primul scenariu

Centrala nucleară de la Zaporojie are un număr de șase reactoare. Sunt 7703 bare cu uraniu, un combustibil nuclear utilizat pentru aceste reactoare. Sunt depozitate în reactoare, fie în spațiile de depozitare din proximitatea centralei. Aruncarea în aer a acestora ar duce la răspândirea radiaților în atmosferă. Acest aspect ar transforma centrală într-o „bombă murdară”.

Al doilea scenariu

Centrala este răcită cu apă din bazinele din vecinătate. Acestea sunt alimentate dintr-un canal situat în spatele centralei. În momentul în care acest canal rămâne fără apă, reactorul se încălzește și există riscul unei explozii. Se întâmplă și în cazul în care centrala rămâne fără alimentare cu energie.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

Al treilea scenariu

Rușii care controlează centrala pot cauza un incident nuclear din interiorul acesteia printr-o comandă care să ducă la supraîncălzirea reactorului, și astfel, la topirea miezului.

„Fiecare scenariu poate provoca un accident care să ducă la o catastrofă asemănătoare celei de la Cernobîl”, declară MAE ucrainean.