• Noi imagini din satelit arată forme albe neidentificate deasupra Reactorului 4 de la centrala nucleară Zaporojie.
  • Imaginile, realizate de compania de imagini prin satelit Planet Labs, au fost surprinse pe 5 iulie.
  • Zelenski a declarat: „avem informații că trupele ruse au plasat obiecte asemănătoare cu explozivi pe acoperișul mai multor unități de putere ale centralei nucleare Zaporojie.”

Imaginile din satelit arată forme albe neidentificate deasupra Reactorului 4 de la centrala nucleară Zaporojie, scrie Sky News. Imaginile, realizate de compania de imagini prin satelit Planet Labs, au fost surprinse în această săptămână. Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a susținut că explozibilii ar fi fost plasați în interiorul fabricii. Instalația Zaporojie se află sub control rusesc din data de 4 martie 2022, la scurt timp după ce Vladimir Putin a ordonat trupelor să invadeze Ucraina în februarie anul trecut.

Sursă: Sky News

În imaginile realizate, au fost identificate cinci forme albe ce nu au fost văzute până acum. Acest lucru s-ar putea datora unei schimbări a luminii, dar este neconcludent: „nu este posibil să se confirme care sunt formele doar raportându-ne la imaginile din satelit”.

Recomandări

CUM TE ADRESEZI TINERILOR
GOOGLE ȘI HARVARD FAC ECHIPĂ
SIRI PRIMEȘTE UPGRADE
HALEP JOACĂ LA PARIS
FACI MAMOGRAFIE CU A.I.
1.700 DE UCRAINENI SUNT EVACUAȚI DIN HARKOV

Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat: „Experții noștri trebuie să poată verifica faptele la fața locului. Raportarea lor independentă și obiectivă ar ajuta la clarificarea situației actuale de la fața locului, care este crucială într-un moment ca acesta”.

Ce a spus Volodymyr Zelenski?

Zelenski a declarat: „Acum avem informații că trupele ruse au plasat obiecte asemănătoare cu explozivi pe acoperișul mai multor unități de putere ale centralei nucleare Zaporojie. Poate pentru a simula un atac asupra centralei sau poate că au un alt scenariu. ” El a susținut că presupusele dispozitive erau deasupra reactoarelor trei și patru.

Ce au spus experții?

Darya Dolzikova, de la Royal United Services Institute, a declarat: „Este greu de judecat din imagini ce reprezintă punctele albe de pe acoperișuri, inclusiv dacă acestea sunt în vreun fel legate de dispozitivele explozive despre care s-a spus că ar putea fi prezente pe acoperișurile reactorului. Dar realizarea unor imagini clare este importantă și poate ajuta la verificarea afirmațiilor.”

„Cu toate acestea, imaginile, inclusiv provocările legate de verificarea a ceea ce arată de fapt, subliniază încă o dată importanța acordării AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) a întregului acces pe care aceasta îl solicită la centrala nucleară Zaporojie”, a explicat expertul.

Citește și