Viktor Bout şi-a exprimat susţinerea pentru Putin şi ofensiva rusă în Ucraina. ,,Sunt mândru că sunt rus şi preşedintele nostru este Putin”

FOTO - Hepta
  • Traficantul de arme rus Viktor Bout şi-a exprimat susţinerea pentru Vladimir Putin şi ofensiva rusă în Ucraina.
  • Într-un interviu acordat presei ruse, Viktor Bout a confirmat că a avut ,,mereu” un portret al lui Vladimir Putin în celula sa.
  • ,,Dacă aş avea posibilitatea şi competenţele necesare, m-aş oferi voluntar (pentru a lupta în Ucraina)” , a declarat el.

Traficantul de arme rus Viktor Bout, eliberat recent în urma unui schimb cu Washingtonul contra baschetbalistei Brittney Griner, şi-a exprimat susţinerea pentru Vladimir Putin şi ofensiva rusă în Ucraina, potrivit Le Parisien și RTBF.

Într-un interviu acordat presei ruse, Viktor Bout a confirmat că a avut ,,mereu” un portret al lui Putin în celula sa cât timp s-a aflat în detenţie în SUA, unde era condamnat la 25 de ani de închisoare, după ce fusese arestat în 2008 în Thailanda.

,,Sunt mândru că sunt rus şi preşedintele nostru este Putin” , a susținut Bout. Fostul ofiţer al armatei sovietice, în vârstă de 55 de ani, a mai spus că susţine ,,pe deplin” atacul ordonat de Kremlin asupra Ucrainei.

,,M-aş oferi voluntar (pentru a lupta în Ucraina)”

,,Dacă aş avea posibilitatea şi competenţele necesare, m-aş oferi voluntar (pentru a lupta în Ucraina)” , a declarat el, adăugând că nu înţelege de ce ofensiva masivă a Moscovei nu a început din 2014.

De asemenea, el s-a prezentat din nou drept un om de afaceri care lucra legal, dar care a servit drept ,,exemplu” pentru a forţa alţi ruşi să accepte acorduri cu Washingtonul, ceea ce el susţine că a refuzat să facă.

Potrivit ONU, născut în 1967 la Duşanbe, capitala fostei republici sovietice Tadjikistan, Viktor Bout a studiat la Institutul militar de limbi străine din Moscova, înainte de a intra în rândurile forţelor aeriene.

Potrivit acuzatorilor săi, după 1991 şi după prăbuşirea Uniunii Sovietice, Viktor Bout a ştiut să achiziţioneze la preţuri mici armament de la bazele militare din fosta Uniune Sovietică, pe atunci în plin haos, pentru a-l revinde în mai multe zone de conflict, în special în Africa.

Eventualele sale legături cu serviciile secrete ruse nu sunt cunoscute.