• Visa și Mastercard au blocat mai multe instituții financiare rusești din rețeaua lor.
  • Visa a anunțat de luni că impune măsuri stricte pentru a asigura respectarea sancțiunilor față de Rusia.
  • Anumiți creditori au accesul blocat la sistemul internațional de plăți SWIFT.

Companiile americane de carduri de plată Visa şi Mastercard au blocat mai multe instituţii financiare ruseşti din reţeaua lor, respectând astfel sancţiunile guvernamentale impuse în urma invaziei Moscovei în Ucraina.

Visa a declarat luni că ia măsuri prompte pentru a asigura respectarea sancţiunilor aplicabile, adăugând că va dona 2 milioane de dolari pentru ajutor umanitar. Mastercard a promis, de asemenea, că va contribui cu 2 milioane de dolari.

„Vom continua să colaborăm cu autorităţile de reglementare în zilele următoare pentru a ne respecta pe deplin obligaţiile de conformitate pe măsură ce acestea evoluează”, a declarat Mastercard într-o declaraţie separată, luni târziu.

Recomandări

HAVE MORE BABIES, SAVE THE PLANET
ATAC ARMAT ÎN RUSIA
MACRON FACE O PROMISIUNE FRANCEZILOR
UEFA, CONTRA VÂNĂTORILOR DE SELFIE
PROBLEME LA GRANIȚĂ
ORBAN, ACUZAT CĂ FOLOSEȘTE MAȘINĂRIA FRICII

Sancţiunile guvernamentale impun Visa să suspende accesul la reţeaua sa pentru entităţile care figurează pe lista Specially Designated Nationals, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu această chestiune. Statele Unite au adăugat diverse firme financiare ruseşti pe listă, inclusiv banca centrală a ţării şi al doilea mare creditor VTB. 

Sâmbătă, SUA, Marea Britanie, Europa şi Canada au anunţat noi sancţiuni împotriva Rusiei – inclusiv blocarea accesului anumitor creditori la sistemul internaţional de plăţi SWIFT

Ruşii s-au grăbit la bancomate şi au aşteptat la cozi lungi duminică şi luni, pe fondul temerilor că cardurile bancare ar putea înceta să mai funcţioneze sau că băncile vor limita retragerile de numerar. 

Rusia îşi numeşte acţiunile din Ucraina o „operaţiune specială„.

Multe bănci, companii aeriene şi nu numai din Occident au tăiat legăturile cu Rusia, calificând acţiunile ţării drept inacceptabile. Naţiunile europene şi Canada şi-au închis spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti.