• Această teză a fost o răstălmăcire a temerilor larg contestate privind suprapopularea globală dezvoltate de clericul britanic Thomas Robert Malthus la sfârșitul secolului al XVIII-lea.
  • Miliardul de aur reunește multe dintre cele mai importante obiective ale Rusiei postsovietice învechite.
  • Această teorie este prezentă peste tot în guvernul rus.

Pentru președintele rus Vladimir Putin, o frază de două cuvinte rezumă starea actuală a geopoliticii mondiale: miliardul de aur. Vorbind în această săptămână la Moscova, Putin a declarat că modelul de dominare totală a așa-numitului miliard de aur este nedrept. De ce ar trebui ca acest miliard de aur din toată populația globului să domine asupra tuturor și să-și impună propriile reguli de comportament?.

Miliardul de aur „împarte lumea în oameni de primă și de a doua clasă și, prin urmare, este în esență rasistă și neocolonială”, a continuat Putin miercuri, adăugând că „ideologia globalistă și pseudo-liberală care stă la baza acesteia seamănă din ce în ce mai mult cu totalitarismul și limitează efortul creativ și creația istorică liberă”.

În Rusia, această expresie există de zeci de ani ca o prescurtare catastrofistă pentru a descrie o viitoare bătălie pentru resurse între o elită globală și ruși. Din februarie, guvernul rus a desfășurat această teorie pentru a susține că izolarea Rusiei după invazia sa în Ucraina nu s-a datorat acțiunilor sale – ci unei conspirații globale inevitabile împotriva sa.

Recomandări

SZIJJARTO ÎI APĂRĂ PE RUȘI
THE ECONOMIST ÎI IA INTERVIU LUI SCHOLZ
VON DER LEYEN NU RENUNȚĂ LA MELONI
CHINA ORGANIZEAZĂ EXERCIȚII MILITARE
FERRARI PREGĂTEȘTE UN MODEL UNIC
SFÂNTUL MILENIAL

Istoria teoriei

Aluziile vagi ale lui Putin la un miliard de aur din ultimele luni ascund o istorie mult mai conspirativă. Expresia provine dintr-o carte apocaliptică publicată în 1990, chiar în momentul în care epoca sovietică s-a oprit brusc. Intitulată „Complotul guvernului mondial: Rusia și miliardul de aur”, cartea a fost scrisă de un publicist rus pe nume Anatoly Tsikunov sub pseudonimul A. Kuzmich.

Tsikunov a descris o conspirație a sfârșitului vremurilor împotriva Rusiei, elita occidentală bogată realizând că schimbările ecologice și dezastrul global vor duce la o concurență și mai mare pentru resursele mondiale, ceea ce va face ca, în cele din urmă, lumea să devină nelocuibilă pentru toți, cu excepția unui miliard. Această elită își dă seama că Rusia, cu resursele sale naturale, masa imensă și locația nordică, trebuie să fie adusă sub controlul lor prin orice mijloace necesare pentru propria supraviețuire.

Mai mult de două decenii mai târziu, această teorie este prezentă peste tot în guvernul rus. În ciuda începuturilor sale conspirative, oficiali ruși de rang înalt, precum fostul președinte Dmitri Medvedev și ministrul rus de externe Serghei Lavrov, au repetat-o în public de la invazia din 24 februarie.

Ce zic experții

Poți să te autoproclami miliardar de aur oricât de mult dorești, dar populația de pe glob este de multe ori mai mare, iar metalele sunt mult mai scumpe decât aurul”, a declarat Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, la 19 martie. Faptul că nimeni nu s-ar numi de fapt miliardul de aur pare să fie în afara subiectului.

Mai îngrijorător pentru unii experți este discursul lui Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate, mai puțin cunoscut, dar puternic, care este văzut de unii ca fiind, în mod remarcabil, un potențial succesor al lui Putin. Într-un interviu acordat ziarului de stat Argumenty i Fakty publicat în luna mai, Patrushev a declarat că Occidentul poate vorbi despre drepturile omului, libertate și democrație”, dar în secret lucrează la doctrina miliardului de aur.