• În principal, decretul se referă la sprijinirea pensionarilor.
  • În plus, autoritățile urmează să-i ajute pe studenții expulzați din universități din „țări neprietenoase”.
  • Decretul conține și câteva măsuri de sprijinire a afacerilor.

Președintele Vladimir Putin a semnat marți un decret privind măsurile anticriză. Aceste măsuri au fost, în general, anunțate mai devreme și au o orientare socială.

În primul rând, decretul se referă la sprijinirea pensionarilor. Înainte de aceasta, autoritățile erau obligate prin lege să indexeze pensiile o dată pe an la rata inflației din anul precedent. Acum, guvernul va putea să indexeze pensiile mai des și, în plus, să le stabilească diverse plăți suplimentare. Acest lucru poate susține nivelul pensiilor pe fondul creșterii prețurilor.

Chiar înainte de operațiunea militară, inflația în Rusia era foarte mare – mai mult de 8%. Acesta este cel mai ridicat din 2016, când economia suferea de pe urma anexării Crimeei. Acum este destul de dificil să facem prognoze pentru creșterea în continuare a prețurilor pe fundalul devalorizării rublei și al interzicerii importurilor.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Devalorizarea rublei și interzicerea importurilor ar putea face bunurile străine aproape inaccesibile în Rusia. Inflația ar putea fi de două cifre. Guvernul a avut astfel ocazia să majoreze pensiile la o rată a inflației pe care cu greu o pot prevedea.

În acest decret se anunță că autoritățile urmează să-i ajute pe studenții expulzați din universități din „țări neprietenoase”. Pentru a face acest lucru, guvernul va putea clarifica specificul admiterii lor la universitățile ruse. Guvernul încearcă, de asemenea, să prevină penuria de droguri cauzată de sancțiuni. Pentru a face acest lucru, autoritățile vor putea, de exemplu, să majoreze rapid prețul unui contract pentru dispozitive medicale sau volumul anual de achiziție a acestora și, în principiu, să slăbească procedurile de reglementare a achiziției de medicamente.

Autoritățile urmează să-și stimuleze propria producție și acordarea de licențe pentru medicamente în Rusia. Decretul conține și câteva măsuri de sprijinire a afacerilor. Până pe 21 decembrie 2022 nu se efectuează inspecții programate pentru întreprinderile mici și mijlocii. Au fost, de asemenea, reduse diverse cerințe pentru obținerea înregistrării și a licențierii activităților companiilor.

Afacerile vor fi susținute și prin organizații de autoreglementare – acestea sunt asociații de companii din aceeași zonă – astfel de organizații vor putea acorda împrumuturi membrilor lor. De asemenea, prevede încă o dată posibilitatea companiilor de a-și răscumpăra propriile acțiuni în cazul în care prețurile au scăzut semnificativ pe fondul sancțiunilor și al crizei. În acest decret nu au fost stipulate condițiile specifice de ajutorare a afacerilor.