Vladimir Putin, prima apariţie publică după invazia din Ucraina: „Vom folosi arme nucleare dacă Rusia va fi ameninţată. Nu blufez”

 • Putin spune, într-un discurs înregistrat, că „operaţiunea militară în Ucraina trebuie să continue, pentru a fi eliminaţi toţi naziştii”.
 • Preşedintele rus ameninţă că va reacţiona vehement dacă Occidentul „va încerca să distrugă Rusia”.
 • „Occidentul are ca scop distrugerea Rusiei şi a încercat să transforme poporul ucrainean în carne de tun”, acuză Putin.

Principalele declaraţii ale lui Putin:

 • Subliniez. Vom face tot ce putem pentru a asigura desfăşurarea referendumurilor.”
 • Ucrainenii refuza o solutie paşnică la situaţia din Donbas. Vrem să eliberăm Donbas.”
 • Donbas este aproape eliberat de nazişti şi regimul de ocupaţie a făcut o linie de apărare puternică. Oamenii de acolo nu vor să fie sub jugul lor.”
 • Cei care vorbesc despre atac nuclear, trebuie să-şi amintească de faptul că Rusia are arme nucleare mai performante decât Occidentul, aşa că, dacă integritatea teritorială a ţării va fi pusă în pericol, vom acţiona fără teamă, şi nu blufez.”
 • Ministrul Apărării a fost însărcinat de către mine să determine statutul legal al regiunii.”
 • Este necesară o decizie urgentă pentru a proteja oamenii în „teritoriile eliberate”. 
 • Spun public, pentru prima dată, a existat o reacţie pozitivă la propunerile noastre de asigurare a securităţii Rusiei.”
 • Regimul de represiune s-a intensificat dupa 2014. Intimidarea împotriva Rusiei a devenit barbarică.”
 • Anunţ o mobilizare militară parţială. Voi acorda statut legal „voluntarilor” care luptă în Donbas. Toţi cetăţenii care vor fi mobilizaţi vor avea statut deplin de forţă armată.  Mobilizarea va începe miercuri.”
 • Occidentul are ca scop distrugerea Rusiei şi a încercat să transforme poporul ucrainean în carne de tun.”
 • Am încredere în sprijinul vostru.”  

În contradicţie cu discursul furios, ameninţător la adresa imaginatului inamic suprem – Occidentul, preşedintele rus Vladimir Putin este convins că regiunile ruseşti, populate de oameni de mai multe naţionalităţi, ar trebui să acorde mai multă atenţie problemelor legate de pacea civilă, conform declaraţiilor sale de marţi seara.

„Republicile voastre, în care locuiesc în mod tradiţional oameni de diferite naţionalităţi şi religii, ar trebui să accepte chestiunile legate de pacea civilă, stabilitate”, a declarat el participanţilor la o ceremonie care a marcat cea de-a 100-a aniversare a Republicii Adygea, a Republicii Kabardino-Balkaria şi a Republicii Karachay-Cherkessia. „Este foarte important în general, şi deosebit de important pentru teritoriile complicate, precum ale dumneavoastră”.

„Este important ca autorităţile regionale, forţele politice, uniunile religioase şi organizaţiile publice din republici să aibă o poziţie fermă şi principială şi să se angajeze într-un efort uriaş pentru a dezvolta tradiţii de bună vecinătate şi prietenie între oameni de diferite naţionalităţi”, a adăugat Putin

Reacţiile la discursul virulent al lui Putin

Mobilizarea este un semn de slăbiciune, spune ambasadorul american în Ucraina. La rândul său, un ministru britanic crede că declaraţia lui Putin este o „escaladare îngrijorătoare” a războiului.

Între timp, după discursul lui Putin, Serghei Shoigu, ministrul rus al Apărării spune că 300.000 de rezervişti vor fi recrutaţi în Rusia. „Rusia are o resursă uriaşă de mobilizare, aproape 25 de milioane de oameni, puţin mai mult de 1% sunt supuşi mobilizării parţiale”.