• Putin a declarat că dorește ca conflictul din Ucraina să se încheie „cât mai curând posibil” , după aproape zece luni de lupte intense cu armata de la Kiev.
  • „Vom încerca să ne asigurăm că se termină. Și cu cât mai repede, cu atât mai bine, desigur” , a declarat șeful Kremlinului într-o conferință de presă.
  • Rusia spune că Ucraina este cea care refuză să discute. Kievul spune că Rusia trebuie să înceteze atacurile și să renunțe la toate teritoriile pe care le-a confiscat.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că dorește ca conflictul din Ucraina să se încheie cât mai curând posibil” , după aproape zece luni de lupte intense cu armata de la Kiev, potrivit Reuters și Le Monde .

Scopul nostru nu este de a învârti volanul conflictului militar, ci, dimpotrivă, de a pune capăt acestui război” , a declarat Putin. Vom încerca să ne asigurăm că se termină. Și cu cât mai repede, cu atât mai bine, desigur” , a declarat șeful Kremlinului într-o conferință de presă.

Rusia a declarat în mod insistent că este deschisă la negocieri, dar Ucraina și aliații săi suspectează o manevră de a câștiga timp după o serie de înfrângeri și retrageri rusești care au schimbat dinamica războiului de 10 luni în favoarea Kievului.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Vorbind la o zi după vizita preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă, Putin le-a declarat reporterilor: ,,Eu am spus de multe ori: intensificarea ostilităţilor duce la pierderi nejustificate” .

Orice parte aflată în conflict se așează la masă și încheie un acord”

Toate conflictele armate se încheie într-un fel sau altul cu un fel de negocieri pe cale diplomatică” , a adăugat el. Mai devreme sau mai târziu, orice parte aflată într-o stare de conflict se așează la masă și încheie un acord. Cu cât mai repede această realizare ajunge la cei care ni se opun, cu atât mai bine. Noi nu am renunțat niciodată la acest lucru” .

Rusia spune că Ucraina este cea care refuză să discute. Kievul spune că Rusia trebuie să înceteze atacurile și să renunțe la toate teritoriile pe care le-a confiscat.

De asemenea, Putin a minimizat importanța sistemului de apărare antiaeriană Patriot pe care Biden a fost de acord să-l furnizeze lui Zelenski, spunând că Rusia va găsi o modalitate de a-l contracara.

Rusia va ,,sparge” rachetele americane Patriot

El a spus că acesta este ,,destul de vechi” și nu funcționează ca sistemul rusesc S-300. ,,Întotdeauna se va găsi un antidot” , a spus el, lăudându-se că Rusia va ,,sparge” Patriots. ,,Deci cei care o fac o fac în zadar. Nu fac decât să prelungească conflictul, atâta tot.

Putin a mai spus că plafonarea prețului impusă de țările occidentale la petrolul rusesc, menită să limiteze capacitatea sa de a finanța războiul, nu va afecta economia rusă. El a spus că va semna un decret la începutul săptămânii viitoare pentru a stabili răspunsul Rusiei.

Ofensiva lansată în februarie ar fi trebuit să se soldeze cu o victorie fulgerătoare a Rusiei, dar armata ucraineană, ajutată de livrările de arme din Occident, a forțat Rusia să renunțe în primăvară la încercarea de a cuceri Kievul și apoi, în toamnă, să se retragă în alte câteva regiuni.