• Ucraina ridică steagul pe Insula Șerpilor.
  • Putin avertizează asupra unei tragedii pentru Ucraina.
  • Kievul pierde un aliat cheie, pe Boris Johnson.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că ridicarea drapelului ucrainean pe Insula Șerpilor din Marea Neagră a fost un semn că țara sa nu va fi ruptă, în timp ce președintele Vladimir Putin a avertizat Occidentul că eforturile sale de a-l învinge vor aduce o tragedie în Ucraina.

Într-un discurs adresat liderilor parlamentari după mai bine de patru luni de război, Putin a declarat că Rusia abia a început să acționeze în Ucraina și că perspectivele de negociere vor deveni tot mai slabe cu cât conflictul se prelungește.

Am auzit de multe ori că Occidentul vrea să lupte cu noi până la ultimul ucrainean. Aceasta este o tragedie pentru poporul ucrainean, dar se pare că totul se îndreaptă spre acest lucru, a spus el.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

Zelenski, în mesajul său video nocturn de joi, a răspuns cu sfidare, spunând că operațiunea de două luni pentru recucerirea Insulei Șerpilor a fost un avertisment pentru toate forțele rusești.

Fiecare căpitan rus, aflat la bordul unei nave sau al unui avion, să vadă steagul ucrainean pe Insula Șerpilor și să știe că țara noastră nu va fi ruptă, a spus el. Insula Șarpelui, o pată la sud de portul Odesa, a devenit un simbol al determinării ucrainene.

În februarie, când li s-a ordonat să se predea, mica garnizoană ucraineană de pe insulă a înjurat atacatorii ruși și a fost lovită de un atac aerian.

Rusia a abandonat insula la sfârșitul lunii iunie, în ceea ce a declarat că a fost un gest de bunăvoință – o victorie pentru Ucraina, care, spera Kievul, ar putea slăbi blocada Moscovei asupra porturilor ucrainene.
Joi, Ucraina și-a înălțat steagul albastru și galben pe Insula Șerpilor recucerită. Moscova a răspuns cu avioanele sale de război care au lovit insula și au distrus o parte din detașamentul ucrainean de acolo, a declarat aceasta.

Putin a invadat Ucraina pe 24 februarie, în ceea ce el a numit o operațiune militară specială pentru a demilitariza Ucraina, a elimina naționaliștii periculoși și a proteja vorbitorii de limbă rusă. Ucraina și aliații săi spun că Rusia a lansat o acaparare de teren în stil imperial.