• Reconstrucția Ucrainei este „o sarcină comună pentru întreaga lume democratică, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs video la o conferință din orașul elvețian Lugano privind reconstrucția postbelică a Ucrainei, relatează France-Presse.
  • La conferință participă reprezentanți din aproximativ 40 de țări.
  • Recuperarea Ucrainei după război va fi în beneficiul păcii mondiale”, a spus Zelenski.

Reconstrucția Ucrainei este „o sarcină comună pentru întreaga lume democratică, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs video la o conferință din orașul elvețian Lugano privind reconstrucția postbelică a Ucrainei, relatează France-Presse.

La conferință participă reprezentanți din aproximativ 40 de țări.

Recuperarea Ucrainei după război va fi în beneficiul păcii mondiale”, a spus Zelenski.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

Președintele elvețian Ignazio Cassis a deschis „Conferința de reconstrucție a Ucrainei”, despre care diplomații elvețieni au declarat că are ca scop trasarea unei foi de parcurs pentru reconstrucția postbelică a Ucrainei, relatează Associated Press.

Cassis și prim-ministrul ucrainean Denis Schmigal, care sunt co-organizatori ai reuniunii, au urat bun venit participanților la eveniment, printre care se numără președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și ministrul britanic de externe, Liz Truss.

Schmigal a declarat că Ucraina are nevoie de un plan de redresare de 750 de miliarde de dolari. El a subliniat că ostilitățile au provocat pagube directe în valoare de peste 100 de miliarde de dolari infrastructurii ucrainene. Potrivit lui Schmigal, guvernul ucrainean consideră că o sursă cheie de fonduri pentru planul de dezvoltare ar trebui să fie activele confiscate ale Rusiei și ale oligarhilor ruși.

Ursula von der Leyen a declarat că UE va crea o platformă de reconstrucție

Ursula von der Leyen a declarat că UE va crea o platformă de reconstrucție prin intermediul căreia vor fi coordonate eforturile de reconstrucție a Ucrainei după încheierea războiului cu Rusia, relatează Reuters.

Prin intermediul platformei, vor fi evidențiate sectoarele care au nevoie de investiții, vor fi coordonate acțiunile și vor fi canalizate resursele”, a explicat președintele Comisiei Europene. „De la începutul războiului, UE a mobilizat un sprijin financiar în valoare de aproximativ 6,2 miliarde de euro”, a declarat von der Leyen. „Și… vor mai veni și altele. Ne vom lua un angajament serios pentru redresarea pe termen mediu și lung a Ucrainei”, a subliniat ea.

Cu ajutorul Platformei de redresare, Comisia Europeană va putea pune la dispoziție experiența sa vastă în gestionarea programelor care combină reforma și investițiile”, a declarat Von der Leyen. Scopul Kremlinului este distrugerea militară, politică și economică a Ucrainei. Ei vor să submineze însăși existența statului ucrainean. Nu putem și nu vom permite ca acest lucru să se întâmple”, a adăugat ea.