• Zelenski a făcut presiuni asupra Consiliului de Securitate pentru expulzarea Moscova din Organizaţia Naţiunilor Unite şi pentru înfiinţarea unui tribunal care să investigheze acţiunile armatei ruse în Ucraina.
  • Rusia are drept de veto în Consiliu şi se poate proteja de orice astfel de acţiune.
  • Toţi cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, inclusiv Rusia, au ţinut un moment de reculegere după ce Zelenski le-a cerut să „comemoreze toţi ucrainenii care au fost ucişi în acest război”.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia, la ONU, că este un „stat terorist”, relatează Reuters.

Zelenski a făcut presiuni asupra Consiliului de Securitate pentru expulzarea Moscova din Organizaţia Naţiunilor Unite şi pentru înfiinţarea unui tribunal care să investigheze acţiunile armatei ruse în Ucraina.

Rusia are drept de veto în Consiliu şi se poate proteja de orice astfel de acţiune.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

„Rusia nu are dreptul de a participa la discuţii şi la vot în ceea ce priveşte războiul din Ucraina, care este neprovocat şi pur şi simplu colonialist din partea Rusiei”, a declarat Zelenski în faţa consiliului. „Vă îndemn să privaţi delegaţia statului terorist de atribuţiile sale”.

Toţi cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, inclusiv Rusia, au ţinut un moment de reculegere după ce Zelenski le-a cerut să „comemoreze toţi ucrainenii care au fost ucişi în acest război”.

Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polyanskiy, a declarat în faţa Consiliului că apariţia lui Zelenski prin intermediul unei înregistrări video a subminat autoritatea organismului, care este însărcinat cu menţinerea păcii şi securităţii internaţionale.

Reacția Rusiei

„Consiliul de Securitate al ONU nu ar trebui să fie transformat într-o platformă pentru o campanie de PR la distanţă a preşedintelui Zelenski, pentru a obţine mai multe arme de la participanţii la summitul NATO”, a declarat Polyanskiy.

Consiliul s-a reunit după ce Ucraina a declarat că luni un atac cu rachete ruseşti a vizat în mod deliberat un centru comercial, ucigând cel puţin 18 persoane.

Rusia a negat că a lovit centrul comercial cu rachete, spunând că a lovit un depozit de arme american şi european aflat în apropiere, declanşând o explozie care a provocat un incendiu în mall.

„Am rămas fără cuvinte pentru a descrie lipsa de sens, inutilitatea şi cruzimea acestui război”, a declarat în faţa Consiliului Rosemary DiCarlo, şefa departamentului pentru afaceri politice al ONU, îndemnând toate părţile să protejeze civilii şi infrastructura civilă.