• Președintele ucrainean a anunțat că lucrează în prezent la o modalitate legală de aducere a ocupanților în fața justiției, care să fie cât mai eficientă și cât mai rapidă.
  • Volodimir Zelenski a anunțat că UE a început să discute despre cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și că, în acest sens, un embargo petrolier împotriva Rusiei este obligatoriu.
  • El a vorbit despre necesitatea întăririi sancțiunilor împotriva Rusiei și în discursul său către Parlament și poporul Republicii Coreea.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vorbit despre situația din Ucraina, punând accent pe necesitatea unui embargo petrolier împotriva Rusiei, pe dependența Ucrainei față de aliații săi pentru sprijinul cu arme în război.

„Cea de-a 47-a zi a războiului ruso-ucrainean se apropie de sfârșit. Această invazie rușinoasă, care scoate treptat Rusia din relațiile internaționale, o face din ce în ce mai toxică în fiecare zi. Acum este doar o chestiune de timp până când armata rusă își forțează propriile acțiuni și propriile crime de război pentru a forța pe toată lumea din lume să renunțe la toate legăturile cu statul rus”, a spus președintele Volodimir Zelenski.

„Din cauza acțiunilor armatei ruse, teritoriul nostru este în prezent unul dintre cele mai contaminate de mine din lume. Ar trebui văzută și ca o crimă de război în Rusia. Cel puțin câteva mii de dispozitive explozive sunt aruncate zilnic în teritoriile eliberate”, a precizat acesta.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Lucrăm la o modalitate legală de aducere a ocupanților în fața justiției, care va fi cât mai eficientă și cât mai rapidă. A fost făcută o nouă declarație a ocupanților, care mărturisește pregătirea lor pentru o nouă etapă de teroare împotriva Ucrainei și a apărătorilor noștri. Vorbim despre posibila folosire a armelor chimice împotriva apărătorilor lui Mariupol. Luăm asta cât se poate de serios. Pentru ca un stat terorist să nu poată face acest lucru, este nevoie de o reacție de principiu și puternică din partea liderilor lumii”, a mai adăugat președintele Zelenski.

„Acum, UE a început să discute despre cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Un embargo petrolier împotriva Rusiei este obligatoriu. Săptămâna aceasta voi continua acest format de comunicare cu țările partenere. Mâine mă voi adresa Parlamentului și poporului Republicii Lituania. Problema pedepsei tuturor celor vinovați de crime împotriva ucrainenilor a fost discutată astăzi și cu prim-ministrul Olandei Mark Rutte. Al doilea subiect important de conversație cu el a fost întărirea sancțiunilor împotriva Rusiei”, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Contribuția în sectorul energetic a fost discutată cu Prim-ministrul Norvegiei. Suntem încă dependenți de partenerii noștri pentru a furniza armele necesare pentru a pune capăt războiului rapid. 18.187 de militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei, 15 militari ai Gărzii Naționale și șase militari ai Agenției Centrale de Informații au primit premii de stat. Titlul de Erou al Ucrainei a fost acordat celor cinci militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei, inclusiv doi colonei ai serviciului medical”, a mai spus Zelenski.