• Directorul Gazprom spune că a fost ușor să părăsească Rusia, dar să ajungă în Ucraina a fost la fel de greu ca și cum ar fi zburat pe Lună.
  • „Putin trebuie să fie judecat și spânzurat. Dar numai în conformitate cu legea”, a declarat vicepreședintele Gazprom pentru The Telegraph.
  • El a continuat să primească videoclipuri cu obuze care cădeau asupra orașului său natal ucrainean din Okhtyrka.

Executivul rus din domeniul gazelor naturale Igor Volobuyev, care a fugit din țară la câteva zile după ce Moscova a invadat Ucraina și a apărut la Kiev, a cerut ca Vladimir Putin să fie spânzurat pentru acțiunile sale de lansare a unui asalt militar în Ucraina. „Putin trebuie să fie judecat și spânzurat. Dar numai în conformitate cu legea”, a declarat vicepreședintele Gazprom pentru The Telegraph.

El a urmărit pe telefonul său desfășurarea „operațiunii militare speciale”, așa cum a numit-o Putin, și a primit apeluri de ajutor de la oameni care spuneau că trebuie să fie salvați de trupele rusești care declanșau un asalt în țara asediată. „Eram lipit de telefonul meu. Mă simțeam de parcă stăteam într-un cinematograf confortabil și mă uitam la un film de groază”, a declarat Volobuyev.

„Este un sentiment atât de mizerabil când oamenii te sună și îți spun: Rușii ne ucid. Lucrezi în Gazprombank. Ești un tip important. Poți să faci ceva pentru a opri asta?”, a spus Volobuyev. Înaltul oficial al Gazprom a apărut la Kiev săptămâna trecută declarând că a fugit din Rusia pentru a lupta alături de soldații ucraineni.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Nu puteam să privesc de pe margine ce făcea Rusia în țara mea natală”, a declarat Volobuev, care s-a născut în orașul Okhtyrka din nord-estul Ucrainei. „Rușii îmi ucideau tatăl, cunoscuții și prietenii apropiați. Tatăl meu a trăit într-o pivniță rece timp de o lună. Oamenii pe care îi cunoșteam din copilărie mi-au spus că le era rușine de mine”, a spus Volobuyev.

El a continuat să primească videoclipuri cu obuze care cădeau asupra orașului său natal ucrainean din Okhtyrka. Volobuyev a petrecut două decenii la Gazprom și a ajuns vicepreședinte al celei de-a treia bănci rusești, Gazprombank, dar s-a simțit vinovat pe măsură ce invazia se intensifica în țara sa natală.

„Timp de opt ani am fost în această agitație internă: Nu am lucrat doar în Rusia, ci am lucrat pentru Gazprom. Am lucrat pentru statul rus”, a declarat Volobuyev. El s-a gândit că ar vrea să se mute în Ucraina, dar obligațiile familiale îl legau de viața sa din Rusia, iar dilema a luat amploare pe 24 februarie, când trupele trimise de la Moscova au început să-și rostogolească tancurile în interiorul fostului teritoriu sovietic.