• Președintele Joe Biden și alți oficiali americani au tras tot mai des un semnal de alarmă că Rusia va lansa o invazie.
  • Zelenski primise de la început informații detaliate din partea SUA despre invazia planificată de Rusia.
  • Directorul CIA, William Burns, l-a vizitat în secret pe Zelenski la jumătatea lunii ianuarie.

Volodimir Zelenski spune că a minimalizat strategic invazia rusă pentru a preveni o panică financiară care, în opinia sa, ar fi dus la o rapidă cedare a țării sale în fața Kremlinului.

Zelenski a descris actul de echilibru delicat cu care s-a confruntat înainte de invazie într-un interviu cu The Washington Post. Observațiile liderului ucrainean arată motivul pentru care a contrazis public declarațiile oficialilor americani care au prezis cu exactitate invazia Rusiei în Ucraina.

Pe măsură ce președintele rus Vladimir Putin a adunat peste 100.000 de soldați de-a lungul graniței sale cu Ucraina în ianuarie, președintele Joe Biden și alți oficiali americani au tras tot mai des un semnal de alarmă că Rusia va lansa o invazie. Puternic dependent de ajutorul militar occidental, Zelenski a încercat să mențină relațiile cu SUA, criticând în același timp avertismentele Americii privind o incursiune rusă ca fiind „exagerate”.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

„Eu sunt președintele Ucrainei”, a declarat el într-o conferință de presă în februarie, „și sunt stabilit aici și cred că aici cunosc mai bine detaliile”. Zelenski a adăugat că amenințările de război au însemnat „panică pe piață, panică în sectorul financiar. Cât de mult costă asta țara noastră?”.

La vremea respectivă, Kremlinul a profitat de această divergență, spunând că remarcile lui Biden destabilizau Ucraina. Vorbind pentru Post, Zelenski a explicat că a spune publicului ucrainean să stocheze alimente și bani în vederea pregătirii pentru război ar fi însemnat, în mod paradoxal, o victorie rapidă a Rusiei.

„Nu poți să-mi spui pur și simplu: Ascultă, ar trebui să începi să pregătești oamenii acum și să le spui că trebuie să pună bani deoparte, că trebuie să stocheze alimente”, a declarat Zelenski. „Dacă am fi comunicat acest lucru – și asta au vrut unii oameni, pe care nu îi voi numi – atunci aș fi pierdut 7 miliarde de dolari pe lună din octombrie anul trecut, iar în momentul în care rușii ar fi atacat, ne-ar fi luat în trei zile”.

Zelenski primise de la început informații detaliate din partea SUA despre invazia planificată de Rusia. Directorul CIA, William Burns, l-a vizitat în secret pe Zelenski la jumătatea lunii ianuarie, împărtășindu-i informații potrivit cărora Rusia plănuia să se deplaseze rapid de la aliatul Belarus la capitala Ucrainei, Kiev, a relatat Wall Street Journal în aprilie.

Burns i-ar fi spus lui Zelenski că forțele rusești plănuiau să preia controlul asupra aeroportului Antonov din Hostomel, în afara Kievului, și să îl folosească pentru a transporta trupe care urmau să fie folosite pentru a răsturna guvernul ucrainean.