• Președintele Joe Biden și alți oficiali americani au tras tot mai des un semnal de alarmă că Rusia va lansa o invazie.
  • Zelenski primise de la început informații detaliate din partea SUA despre invazia planificată de Rusia.
  • Directorul CIA, William Burns, l-a vizitat în secret pe Zelenski la jumătatea lunii ianuarie.

Volodimir Zelenski spune că a minimalizat strategic invazia rusă pentru a preveni o panică financiară care, în opinia sa, ar fi dus la o rapidă cedare a țării sale în fața Kremlinului.

Zelenski a descris actul de echilibru delicat cu care s-a confruntat înainte de invazie într-un interviu cu The Washington Post. Observațiile liderului ucrainean arată motivul pentru care a contrazis public declarațiile oficialilor americani care au prezis cu exactitate invazia Rusiei în Ucraina.

Pe măsură ce președintele rus Vladimir Putin a adunat peste 100.000 de soldați de-a lungul graniței sale cu Ucraina în ianuarie, președintele Joe Biden și alți oficiali americani au tras tot mai des un semnal de alarmă că Rusia va lansa o invazie. Puternic dependent de ajutorul militar occidental, Zelenski a încercat să mențină relațiile cu SUA, criticând în același timp avertismentele Americii privind o incursiune rusă ca fiind „exagerate”.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

„Eu sunt președintele Ucrainei”, a declarat el într-o conferință de presă în februarie, „și sunt stabilit aici și cred că aici cunosc mai bine detaliile”. Zelenski a adăugat că amenințările de război au însemnat „panică pe piață, panică în sectorul financiar. Cât de mult costă asta țara noastră?”.

La vremea respectivă, Kremlinul a profitat de această divergență, spunând că remarcile lui Biden destabilizau Ucraina. Vorbind pentru Post, Zelenski a explicat că a spune publicului ucrainean să stocheze alimente și bani în vederea pregătirii pentru război ar fi însemnat, în mod paradoxal, o victorie rapidă a Rusiei.

„Nu poți să-mi spui pur și simplu: Ascultă, ar trebui să începi să pregătești oamenii acum și să le spui că trebuie să pună bani deoparte, că trebuie să stocheze alimente”, a declarat Zelenski. „Dacă am fi comunicat acest lucru – și asta au vrut unii oameni, pe care nu îi voi numi – atunci aș fi pierdut 7 miliarde de dolari pe lună din octombrie anul trecut, iar în momentul în care rușii ar fi atacat, ne-ar fi luat în trei zile”.

Zelenski primise de la început informații detaliate din partea SUA despre invazia planificată de Rusia. Directorul CIA, William Burns, l-a vizitat în secret pe Zelenski la jumătatea lunii ianuarie, împărtășindu-i informații potrivit cărora Rusia plănuia să se deplaseze rapid de la aliatul Belarus la capitala Ucrainei, Kiev, a relatat Wall Street Journal în aprilie.

Burns i-ar fi spus lui Zelenski că forțele rusești plănuiau să preia controlul asupra aeroportului Antonov din Hostomel, în afara Kievului, și să îl folosească pentru a transporta trupe care urmau să fie folosite pentru a răsturna guvernul ucrainean.