• Rusia și-a început războiul de agresiune în Ucraina la sfârșitul iernii, la începutul acestui an.
  • Acum, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că soarta țării sale depinde de ceea ce se va întâmpla în următoarele luni de iarnă aspră.
  • Zelenski a declarat că cele trei luni de iarnă grea vor decide în cele din urmă viitorul Ucrainei, după mai bine de 30 de ani de independență față de stăpânirea comunistă a fostei URSS, acum dispărută.

Preşedintele Volodimir Zelenski a participat la cea de-a 17-a conferinţă anuală privind Strategia Europeană de la Yalta, unde a vorbit despre apartenenţa ţării la UE, criza energetică orchestrată de Rusia şi ce are nevoie Ucraina pentru a câştiga războiul.

Preşedintele a subliniat că există „trei condiţii fundamentale pentru atingerea păcii – arme, muniţie, finanţe”, adăugând că „sprijinul Ucrainei în război trebuie menţinut” .

Rusia face totul pentru a sparge rezistenţa Ucrainei, a Europei şi a lumii în următoarele 90 de zile din această (viitoare) iarnă” , a spus Zelenski.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

,,Cele 90 de zile care urmează vor fi mai cruciale decât ultimii 30 de ani de independenţă a Ucrainei. Aceste 90 de zile vor fi mai cruciale decât toţi anii de existenţă a Uniunii Europene. Iarna va determina viitorul nostru şi riscurile , a spus Zelenski.

Potrivit preşedintelui, Rusia nu are intenţia de a furniza gaz Europei şi foloseşte energia ca ultimă monedă de schimb în încercarea de a reduce sprijinul european pentru Ucraina. „Asiguraţi-vă că Rusia va furniza gaze zero, iar sistemele noastre energetice trebuie să fie pe deplin pregătite pentru acest lucru” , a spus el.

Cu toate acestea, potrivit lui Zelensky, Europa poate depăşi dificultăţile actuale.

,,Trebuie să luptăm. Înduram iarna. Ajutaţi-i pe cei mai slabi. Protejaţi-i pe cei care au nevoie de protecţie. Limităm  ceea ce poate fi limitat. Şi limităm Rusia în tot ceea ce ar trebui să o limiteze” , a adăugat el.

Zelenski: Negocierile cu Rusia nu sunt posibile

În timpul discursului său, Zelenski a mai spus că în prezent, negocierile cu Rusia nu sunt posibile, deoarece nu se poate avea încredere în preşedintele rus Vladimir Putin.

„În prezent, nu sunt posibile negocieri cu Federaţia Rusă privind încheierea războiului” , a spus el. „Nu există încredere că îşi vor ţine promisiunile”.

Zelenski a adăugat că Ucraina nu are altă cale decât să învingă Rusia pe câmpul de luptă.

,,Toţi credem în victorie şi acesta este principalul lucru. Principala noastră armă este că credem, ştim, simţim victoria” , a adăugat el.

În ceea ce priveşte obiectivele internaţionale ale Ucrainei, aderarea la UE rămâne prioritatea numărul unu.
Rusia creează iluzia că europenii trebuie să facă o alegere – o alegere dificilă între preţurile (energiei) şi valori, între libertate şi securitate, între independenţă şi pace”, a spus Zelensky. „Dar nu există o astfel de alegere”.

Fără Ucraina este imposibilă finalizarea unificării Europei” , a spus el. „Va fi un moment istoric, un moment istoric – când va fi o onoare pentru Europa să-şi întâmpine statul. Statul care învinge” .