• Președintele Zelenski anunță că este dispus să înceapă negocierile cu Vladimir Putin.
  • Acesta avertizează că în cazul în care runda de negocieri eșuează ar putea declanșa un al treilea război mondial.
  • Zelensky a calificat remarcile lui Putin drept „foarte înspăimântătoare, foarte periculoase”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că este gata să negocieze cu președintele rus Vladimir Putin, dar a avertizat că, dacă orice tentativă de negociere eșuează, aceasta ar putea însemna că lupta dintre cele două țări va duce la „un al treilea război mondial”

„Sunt pregătit pentru negocieri cu el. Am fost pregătit în ultimii doi ani. Și cred că fără negocieri, nu putem pune capăt acestui război”, a declarat Zelenski pentru Fareed Zakaria de la CNN într-un interviu exclusiv duminică dimineață.

„Dacă există doar 1% șansă ca noi să oprim acest război, cred că trebuie să profităm de această șansă. Trebuie să facem asta. Vă pot spune despre rezultatul acestor negocieri – în orice caz, pierdem oameni zilnic, oameni nevinovați pe teren„, a spus el.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Președintele Zelenski a continuat: „Forțele ruse au venit să ne extermine, să ne omoare. Și putem demonstra că demnitatea poporului nostru și a armatei noastre că suntem capabili să dăm o lovitură puternică, suntem capabili să ripostăm. Dar, din păcate, demnitatea noastră nu va păstra viețile. Deci, cred că trebuie să folosim orice format, orice șansă pentru a avea o posibilitate de negociere, posibilitate de a vorbi cu Putin. Dar dacă aceste încercări eșuează, asta ar însemna că acesta este al treilea război mondial.

Recent, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat legea activelor digitale şi a „legalizat” piaţa crypto din Ucraina, în contextul în care ucrainenii au primit donaţii semnificative sub formă de criptomonede de la începutul invaziei lui Vladimir Putin, potrivit CoinDesk.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenkski a declarat că există compromisuri pe care Ucraina nu le poate face în negocierile cu Putin. Zelenski a fost întrebat de către Fareed Zakaria de la CNN despre cererile Rusiei – printre care aceea de a recunoaște că Crimeea face parte din Rusia, că cele două republici din Donbas sunt republici independente și că garantează că Ucraina nu va fi niciodată membră a NATO. El a spus: „Există compromisuri pentru care nu putem fi pregătiți ca stat independent”.

El a continuat: „Orice compromisuri legate de integritatea noastră teritorială și de suveranitatea noastră și poporul ucrainean a vorbit despre asta, nu i-a întâmpinat pe soldații ruși cu un buchet de flori, i-a întâmpinat cu curaj, i-a întâmpinat cu armele în mână”.

Zelenski a spus că Rusia „nu poate să se învoiască cu cetățenii unei alte țări cu forța”. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că, dacă țara sa ar fi fost admisă mai devreme în alianța Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, atunci Rusia nu ar fi invadat țara.