• Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a răspuns la recomandarea Comisiei Europene ca Ucraina să fie desemnată drept candidat la aderarea la UE.
  • Zelenski a scris pe Twitter că această decizie marchează „primul pas pe calea aderării la UE, care cu siguranță va aduce Victoria noastră mai aproape”.
  • Liderii celor 27 de state membre ale UE sunt așteptați să discute recomandarea Comisiei în cadrul unui summit care va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lăudat vineri decizia Comisiei Europene de a recomanda Ucrainei „statutul de candidat” la UE, calificând-o drept „primul pas pe calea aderării la UE”. Ministrul de externe de la Kiev, Dmytro Kuleba, a salutat, de asemenea, decizia și a cerut ca Ucrainei să i se acorde statutul oficial de candidatură în cadrul unui summit al blocului care începe marți.

„Este primul pas pe calea aderării la UE, care va aduce cu siguranță victoria noastră mai aproape”, a scris Zelenski pe rețelele de socializare, adăugând că este „recunoscător” șefei Comisiei Ursula von der Leyen și „fiecărui membru al CE pentru o decizie istorică”. Statutul oficial de „candidat” pentru Ucraina ar putea deschide o cale de ani de zile către aderarea la blocul comunitar, decizia urmând să fie formalizată probabil la summitul liderilor UE din 23-24 iunie.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a descris sprijinul CE ca fiind „istoria europeană în devenire” într-o postare pe rețelele de socializare și a cerut ca Ucrainei să i se acorde statutul de candidatură deplină. „Aceasta va fi o dovadă vie a conducerii europene și un impuls uriaș pentru transformările ulterioare ale Ucrainei”, a spus el.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a salutat pe rețelele de socializare ceea ce a descris ca fiind o „zi cu adevărat istorică pentru Ucraina și Europa”. El a declarat că mulți ucraineni „au plătit deja prețul suprem” pentru susținerea de către Comisia Europeană a statutului de candidatură a Kievului la UE.