• Volodimir Zelenski a transmis un mesaj adresat lumii întregi odată cu împlinirea unei luni de la începutul invaziei în Ucraina.
  • De atunci, milioane de ucraineni au părăsit țara, în timp ce alții au rămas pentru a o apăra.
  • „Mă doare sufletul, a rupt inimile tuturor ucrainenilor, cât și a fiecărei persoane libere de pe planetă”, a transmis președintele Zelenski.

Rusia a invadat Ucraina în urmă cu fix o lună, pe 24 februarie. Milioane de ucraineni au fugit din țară de când a început invazia. Volodimir Zelenski a transmis un mesaj către toată lumea.

Era dimineața zilei de 24 februarie. Existau semne de câteva zile că invazia urmează să înceapă. Putin a ieșit la vedere și a anunțat startul unei „operațiuni speciale”, după cum a numit-o el. Adevărul era altul: prima dată în ultimii 80 de ani când o mare putere încerca să cucerească un stat suveran. A trecut o lună. Mii de morți, milioane de refugiați. Doar câteva orașe cucerite sau, mai bine spus, distruse. Ucraina rezistă în fața invaziei.

Oameni liberi dintr-o lume liberă. Ucraineni și cetățeni din toate țările care țin la libertate. Prieteni, pe 24 martie se împlinește o lună de rezistență a noastră. O rezistență eroică a statului Ucraina, a poporului ucrainean împotriva invaziei nemiloase a Rusiei. Este deja o lună de apărare împotriva împotriva tentativei de a ne distruge. Să ne șteargă de pe suprafața pământului. Planul inițial al trupelor rusești a eșuat încă din primele zile ale invaziei. Au crezut că ucrainenii se vor teme. Au crezut că ucrainenii nu vor lupta. S-au înșelat”, a transmis președintele Zelenski.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Nu a fost singurul mesaj al lui Zelenski. Actorul devenit președinte, acum personaj principal într-un război, a cerut sprijinul tuturor. Mesajul său în engleză este pentru toată lumea.

„Acțiunile de teroare împotriva păcii continuă. A trecut deja o lună. Atât de mult! Mă doare sufletul, a rupt inimile tuturor ucrainenilor, cât și a fiecărei persoane libere de pe planetă. De aceea vă rog să vă răzvrătiți împotriva războiului. Începând din data de 24 martie, exact la o lună după invazia Rusiei. Din această zi și după aceea. Arătați-vă sprijinul. Ieșiți din birouri, din case, din școli sau universități. Alăturați-vă în numele păcii, veniți cu simbolul ucrainean ca să sprijiniți Ucraina, să sprijiniți libertatea, să sprijiniți viața”, a spus președintele ucrainean.