Zelenski le reproșează rușilor că au păstrat tăcerea asupra războiului din Ucraina

președintele Zelenski Sursă foto - Captură video YouTube
  • În martie, Parlamentul rus a adoptat o lege care a incriminat orice distribuire de știri false din Rusia.
  • Zelenski a declarat că rușii, atât în Rusia, cât și în străinătate, susțin răul dacă refuză să se pronunțe împotriva războiului.
  • Rusia nu a reușit să cucerească Kievul, Lviv și Odesa, dar au ocupat multe regiuni din partea de est a Ucrainei.

Războiul de agresiune rusă în Ucraina se apropie cu pași repezi de jumătate de an, iar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a folosit discursul său național de duminică seară pentru a le atrage atenția rușilor care au rămas tăcuți în privința poziției lor.

Zelenski a declarat că rușii, atât în Rusia, cât și în străinătate, susțin răul dacă refuză să se pronunțe împotriva războiului.

Când răul capătă asemenea proporții, tăcerea oamenilor se apropie de nivelul complicității. Iar refuzul de a lupta cu adevărat împotriva răului devine un ajutor pentru acesta, a declarat Zelenski. Prin urmare, dacă ai cetățenie rusă și taci, înseamnă că nu lupți, ceea ce înseamnă că îl susții. Indiferent unde vă aflați – atât pe teritoriul Rusiei, cât și în străinătate – vocea voastră ar trebui să răsune în sprijinul Ucrainei și, prin urmare, împotriva acestui război.

S-ar putea să fie mai ușor de spus decât de făcut, totuși, deoarece mulți cetățeni ruși au fost încarcerați în țara lor de origine pentru că s-au pronunțat împotriva războiului. În martie, Parlamentul rus a adoptat o lege care a incriminat orice distribuire de știri false din Rusia. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat rapid legea. Oricine este urmărit penal în temeiul legii ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare.

Dacă spui ceva despre faptul că armata este vinovată de orice, vor încerca să te distrugă, a declarat Michael Nacke, o personalitate din social media care ar putea fi condamnat la maximum 10 ani dacă se întoarce în Rusia.

Rusia a început să construiască trupe de-a lungul granițelor de nord și vest ale Ucrainei la sfârșitul lunii ianuarie, iar acestea au început să atace Ucraina la 24 februarie 2022. De atunci, s-au înregistrat pierderi grele de ambele părți. Printre acestea se numără civili ucraineni, luptători străini, militari ucraineni și aproape 43.000 de ruși.

Rusia nu a reușit să cucerească Kievul, Lviv și Odesa, dar au ocupat multe regiuni din partea de est a Ucrainei. Rusia a ocupat cea mai mare parte a regiunii Donbas, care include Luhansk, Severodonetsk, Donețk și Mariupol. Au ocupat peninsula Crimeea în 2014.

Rusia a ocupat, de asemenea, marile orașe sudice Kherson și Melitopol, îndreptându-se spre Odesa și zona sud-vestică a Transnistriei, în apropiere de granița cu Republica Moldova. Ucraina a avut succes în ultima vreme prin utilizarea sistemelor de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) ca o modalitate defensivă de a pune la pământ sistemele de armament rusești.