• Guvernatorul din Lugansk, Serhiy Gaidai, a declarat pentru televiziunea ucraineană că un atac rusesc asupra Toshkivka, la 35 km la sud de Sievierodonețk, a avut un anumit grad de succes.
  • Atât Rusia, cât și Ucraina au continuat bombardamentele intense în jurul orașului Sievierodonețk.
  • 19 persoane fuseseră evacuate duminică.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a prezis că Rusia își va intensifica atacurile în această săptămână, în timp ce liderii Uniunii Europene se gândesc dacă să susțină sau nu oferta Kievului de a adera la blocul comunitar, iar Moscova își intensifică campania pentru a obține controlul asupra estului țării. „În mod evident, în această săptămână ar trebui să ne așteptăm din partea Rusiei la o intensificare a activităților sale ostile”, a declarat Zelenski în discursul său video de duminică seara. „Ne pregătim. Suntem pregătiți”.

Ucraina a depus cererea de aderare la UE la patru zile după ce trupele rusești au pătruns peste granița sa în februarie. Executivul UE, Comisia Europeană, a recomandat vineri ca Ucraina să primească statutul de candidat. Liderii celor 27 de state membre ale uniunii vor analiza chestiunea în cadrul unui summit care va avea loc joi și vineri și se așteaptă ca aceștia să aprobe cererea Ucrainei, în ciuda reticențelor unor state membre. Procesul ar putea dura mai mulți ani pentru a fi finalizat.

Adoptarea Ucrainei de către UE ar interfera cu unul dintre obiectivele declarate de președintele rus Vladimir Putin atunci când a ordonat intrarea trupelor sale în Ucraina: menținerea vecinului sudic al Moscovei în afara sferei de influență a Occidentului.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Putin a declarat vineri că Moscova nu are „nimic împotriva” aderării Ucrainei la UE, dar un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că Rusia urmărește îndeaproape candidatura Kievului, în special în lumina cooperării sporite în domeniul apărării între țările membre.

Pe câmpul de luptă, forțele rusești încearcă să preia controlul complet al regiunii Donbas din estul țării, din care unele părți erau deja deținute de separatiștii susținuți de Rusia înainte de invazia din 24 februarie. O țintă principală a asaltului estic al Moscovei este orașul industrial Sievierodonetsk. Rusia a declarat duminică că a cucerit Metyolkine, un sat de la periferie, iar agenția de presă de stat rusă TASS a raportat că mulți luptători ucraineni s-au predat acolo. Armata ucraineană a declarat că Rusia a avut un „succes parțial” în zonă.

Guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat pentru televiziunea ucraineană că un atac rusesc asupra Toshkivka, la 35 km la sud de Sievierodonetsk, a avut, de asemenea, „un anumit grad de succes”.

În Sievierodonetsk însuși, un oraș cu 100.000 de locuitori înainte de război, Gaidai a declarat că Rusia a controlat „partea principală” dar nu întregul oraș, după lupte intense. Reuters nu a putut confirma în mod independent relatările de pe câmpul de luptă.