• Aramata rusă şi-a reorientat eforturile militare spre estul Ucrainei, unde a făcut progrese lente în ultimele săptămâni.
  • Marea Britanie a confirmat că sistemele de rachete cu rază lungă de acţiune vor fi incluse pentru prima dată în următorul lot de ajutor militar pe care îl va trimite Ucrainei.
  • Zeci de cadavre aparţinând soldaţilor care apărau oţelăria Azovstal din oraş au fost în cele din urmă returnate la Kiev

Forţele ucrainene care încă rezistă în oraşul Severodoneţk din estul ţării sunt depăşite numeric de forţele ruseşti, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, conform BBC. Intensitatea luptelor din acest oraş şi din Lysychansk, aflat în apropiere, le-a transformat pe amândouă în „oraşe moarte”, a declarat Zelenski.

De la retragerea forţelor sale din regiunea Kiev în martie, Rusia şi-a reorientat eforturile militare spre estul Ucrainei, în Donbas, făcând progrese lente acolo în ultimele săptămâni. În ciuda superiorităţii numerice a ruşilor, Zelenski a declarat că apărătorii ucraineni rezistă şi au „toate şansele de a riposta.

Loviturile de artilerie s-au intensificat, de asemenea, asupra oraşului vecin Lysychansk, pe care Zelenski a declarat că l-a vizitat duminică, când s-a aflat pe linia frontului din est. Forţele ruse au făcut progrese lente în estul Ucrainei, în Donbas, în ultimele săptămâni.

Recomandări

SUA UCID LIDERUL ISLAMULUI
BUNĂSTAREA ÎN UE
SUA DUBLEAZĂ TRUPELE
TREBURILE CASNICE AJUTĂ COPII
E ROMÂNA AMENINȚATĂ?
CINE FACE GUVERNUL?

Trupele lor controlează în prezent aproape toată regiunea Lugansk, precum şi o proporţie semnificativă din regiunea învecinată Doneţk. Cele două regiuni alcătuiesc Donbasul. Luptele au fost lente şi sângeroase, ambele părţi suferind pierderi semnificative. Presa de stat rusă a declarat duminică că unul dintre cei mai importanţi ofiţeri ai armatei, generalul-maior Roman Kutuzov, a fost ucis în timp ce conducea o ofensivă asupra unui oraş ucrainean din regiune.

Ţările occidentale au răspuns la conflictul mocnit cu promisiuni de a trimite la Kiev arme şi mai avansate, cu rază lungă de acţiune, care speră să consolideze capacitatea defensivă a Ucrainei în est. Luni, Marea Britanie a confirmat că sistemele de rachete cu rază lungă de acţiune vor fi incluse pentru prima dată în următorul lot de ajutor militar pe care îl va trimite Ucrainei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că el consideră că orice livrare de arme cu rază lungă de acţiune din partea ţărilor occidentale reprezintă o încercare deliberată de a prelungi conflictul. El a declarat că Rusia va răspunde prin extinderea listei de ţinte pe care le va lovi pe teritoriul Ucrainei dacă adversarilor săi le vor fi trimise arme cu rază mai lungă de acţiune.

În Mariupol, care a fost capturat de Rusia în luna mai după un asediu de luni de zile, agenţia de ştiri Associated Press relatează că zeci de cadavre aparţinând soldaţilor care apărau oţelăria Azovstal din oraş au fost în cele din urmă returnate la Kiev, unde sunt supuse unor teste ADN.

Alţi soldaţi care au supravieţuit asediului au fost duşi în zonele controlate de Rusia. Luni, Zelenski a declarat că peste 2.500 dintre ei sunt deţinuţi ca prizonieri de război. Locuitorii din oraşul-port, acum controlat de Rusia, se confruntă cu o criză umanitară din ce în ce mai mare, agravată de lipsa gravă de alimente şi apă.

Luni, un oficial ucrainean a declarat că numărul mare de cadavre în descompunere şi gunoiul din oraş au provocat o epidemie de holeră, ceea ce a dus la instituirea carantinei.

„Vedem cum oraşul se închide”, a declarat Petro Andryushchenko, care este consilier al primarului oraşului, pentru United News TV.

„Cuvântul holeră este menţionat în interiorul oraşului, în rândul autorităţilor de ocupaţie şi al celor care le gestionează”, a adăugat el.