• Farhan Haq (ONU): Toate părțile și-au reconfirmat angajamentul”.
  • ONU: Ne așteptăm ca prima navă să se poată deplasa în câteva zile”.
  • Războiul a împins aproximativ 47 de mil. de oameni în „foamete acută”.

Primele transporturi de cereale ucrainene ar putea părăsi porturile de la Marea Neagră în câteva zile, în cadrul acordului negociat de ONU. Zelenski a declarat că întrebarea pentru ONU și Turcia este „în ce măsură pot controla Federația Rusă, care a demonstrat că poate lansa atacuri cu rachete chiar și după acorduri”.

Ucraina a spus că suntem gata să exportăm cereale, iar Rusia ar trebui să deblocheze Marea Neagră, dar am înțeles perfect că trebuie să negociem în acest format. Avem încredere în Turcia și în ONU, cu care am semnat documente relevante și acum vedem, nu chiar noi, ci întreaga lume a văzut că au trecut mai puțin de 24 de ore (după semnarea acordului – n.r.) până când au început atacurile cu rachete asupra porturilor maritime din Ucraina. Noi am făcut totul, am pregătit totul din partea noastră, există un coridor verde, iar Ucraina controlează totul în apele noastre, a spus președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Acordul vizează să permită trecerea în siguranță a transporturilor de cereale din porturile ucrainene, blocate de Rusia de la invazia din 24 februarie. Rusia a acuzat Ucraina că a blocat transporturile prin minarea apelor portuare.

Recomandări

SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
SĂRBĂTOREȘTI ZIUA STAR WARS
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA

Ne-am eliberat Insula Șerpilor. Acesta este un punct esențial pentru controlul de securitate cu privire la alte coridoare de transport al cerealelor. Ei bine, următoarea întrebare este pentru ONU și Turcia, în ce măsură pot controla Federația Rusă, care a demonstrat că poate lansa atacuri cu rachete chiar și după acorduri. Aceasta este, în principiu, atitudinea Rusiei față de partenerii săi, ONU și Turcia, a adăugat președintele Zelenski.