• Volodimir Zelenski a vorbit către politicienii britanici prin legătură video.
  • Președintele ucrainean le-a mulțumit acestora, cerând mai multe sancțiuni pentru Rusia.
  • Petse 10.000 de ruși au murit de la începutul invaziei, inclusiv un general

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat politicienilor britanici prin legătură video, în timp ce țara sa se luptă cu invazia rusă. Discursul lui Zelenski a fost transmis parlamentarilor din Camera Comunelor prin intermediul ecranelor TV instalate în sală. Președintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle, a declarat: „Fiecare parlamentar dorește să audă direct de la președinte, care ne va vorbi în direct din Ucraina, așa că aceasta este o oportunitate importantă pentru Parlament.

Între timp, prim-ministrul găzduiește la Londra întâlniri cu liderii Poloniei, Ungariei, Slovaciei și Republicii Cehe. Volodimir Zelenski a ținut să precizeze că rușii au atacat case, spitale, școli, ajungând până la centrale nucleare.

„Mă adresez tuturor oamenilor din Marea Britanie. Mă adresez vouă ca cetățean, ca președintele unei țări cu un vis mare. Mi-ar plăcea să vă spun despre cele 13 zile de război. Nu vrem să pierdem ce avem, nu vrem să ne pierdem țara. La fel cum nici voi nu ați vrut să vă pierdeți țara în fața naziștilor, la un moment dat în istorie. Din prima zi am fost loviți de rachete: Toată lumea s-a trezit, inclusiv copiii, de atunci nu am mai dormit. Deși forțele rusești ne-au cerut să depunem armele, am continuat să luptăm. Am continuat să ne opunem. Armata noastră a arătat cine suntem, ce reprezentăm”, a transmis președintele Volodimir Zelenski.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

„De când am început să capturăm soldați militari, nu i-am torturat. Am rămas umani. În toate aceste zile, am fost sub un atac continuu. Au atacat case, spitale, școli. În ziua a opta, am văzut cum tancurile rusești atacă o centrală nucleară. Cum lansează un atac nuclear, terorist. Atunci am simțit că alianțele nu funcționează mereu cum trebuie sau așa cum ar trebui. În ziua 12, pierderile forțelor rusești au depășit 10.000 de oameni, inclusiv un general. În cea de-a 13-a zi, în Mariupol, care a fost atacat de forțele rusești, un copil a fost ucis. Nu au permis alimentarea cu apă, cu mâncare, iar lumea a intrat în panică”, a declarat președintele ucrainean.

Zelenski a ținut să transmită mulțumiri premierului britanic, Boris Johnson, cerând și rugând să impună restricții mai dure pentru Rusia.

„Peste 50 de copii au fost uciși în aceste 13 zile. Suntem țara care își salvează cetățenii, chiar dacă luptăm împotriva celei mai mari armate din lume. Aș vrea să vă reamintesc aceste cuvinte: Nu vom renunța, nu vom pierde. Vom lupta până la final: terestru, în aer, pe mare. Avem nevoie și căutăm ajutorul țărilor civilizate. Vă mulțumim pentru acest ajutor. Îți mulțumesc, Boris! Să creșteți sancțiunile. Vă rog, creșteți sancțiunile! Faceți tot ce vă stă în putință. Toate cele bune Marii Britanii”, a spus Zelenski.