• Centrala nucleară din Zaporojie este cea mai mare instalație de acest tip din Europa.
  • Președintele ucrainean susține că armata rusă trebuie să se retragă de pe teritoriul centralei nucleare.
  • Atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat Rusia să își retragă forțele de la centrala nucleară Zaporojie și din zonele învecinate acesteia pentru a asigura siguranța centralei.

Într-o alocuțiune video de miercuri, președintele ucrainean a declarat: Diplomații ucraineni, oamenii noștri de știință din domeniul nuclear și AIEA sunt în contact permanent, iar acum se lucrează la trimiterea misiunii AIEA la centrala nucleară Zaporojie.

El a adăugat: Numai o transparență absolută și o situație controlată la și în jurul centralei ZNPP pot garanta o revenire treptată la siguranța nucleară normală pentru statul ucrainean, pentru comunitatea internațională și pentru AIEA.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Zelenski a îndemnat: Armata rusă trebuie să se retragă de pe teritoriul centralei nucleare și din toate zonele învecinate și să își retragă echipamentele militare de la centrală. Acest lucru trebuie să se întâmple fără nicio condiție și cât mai curând posibil. Ucraina este pregătită să asigure un control adecvat al AIEA, iar misiunea relevantă poate fi trimisă la centrala din Zaporojie într-un mod legal, foarte rapid și cât mai eficient posibil.

Se spune că centrala nucleară din Zaporojie este cea mai mare instalație de acest tip din Europa și atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei, ceea ce a ridicat temerile privind un dezastru nuclear.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat joi că Rusia ar putea „folosi arme nucleare, dar fără un atac nuclear”, provocând „cel mai mare accident din istorie” la centrala nucleară din Zaporojie.