Zelenski: Ucraina nu poate continua lupta fără arme din Occident

Președintele ucrainean a declarat vineri că pentru a ține piept în continuarea forțelor rusești în Donbas are nevoie ca Occidentul să nu se oprească din furnizarea de arme.

Zelenski a spus și că trupele ucrainene fac totul pentru a opri ofensiva ocupanților. Putin are scopul de a distruge fiecare oraș din Donbas.

,,Luptele foarte aprige continuă în Donbas. Repet aceste nume în fiecare zi: Severodonețk, Lîsîchansk, Artemivsk, Slaviansk, multe, multe altele. Le repet la întâlnirile cu militarii, cu diplomații, vorbind cu reprezentanții țărilor partenere. Rusia vrea să distrugă fiecare oraș din Donbas, «fiecare» nu este o exagerare. Cum ar fi Volnovaha, cum ar fi Mariupol. Toate aceste ruine în orașe cândva fericite, urme negre de incendii, cratere de la explozii – asta este tot ceea ce Rusia poate oferi vecinilor săi, Europei și lumii„, declară Zelenski.

Președintele ucrainean s-a adresat și studenților din Marea Britanie prin transmitere video. Acesta a făcut referire și la cursa de bărci dintre Oxford și Cambridge.

Aș putea compara prezentul din Ucraina cu o cursă dificilă cu barca: împotriva curentului, valurilor și furtunii, în care statul nostru «cârmește» , navigând spre libertate, opunându-se navei de război rusești. Și este important pentru noi să simțim că nu suntem singuri, că toate țările lumii libere se află într-o singură barcă și că Ucraina nu trebuie să trimită un semnal SOS tuturor în a 107-a zi de război„, spune Zelenski.

În timpul discursului său, el a menționat trei luptători străini condamnați la moarte de către separatiștii pro-ruși, inclusiv doi britanici, care luptau de partea ucraineană. De asemenea, liderul ucrainean a declarat că este ,,foarte fericit” să vadă că Finlanda și Suedia progresează în ceea ce privește aderarea la NATO.

,,Vreau să vă spun, ceea ce s-a făcut cetățenilor din Marea Britanie este un obicei tragic pentru acest popor rus. Ei o fac absolut tuturor și nu poate exista nicio scuză pentru astfel de pași și acțiuni” , conchide președintele ucrainean.

Exit mobile version