• Lavrov: Rusia a condamnat până acum 200 de luptători ucraineni
  • Acesta a declarat pentru agenția de presă RIA că soldații au fost condamnați pentru „comiterea de atrocități”.
  • Aproximativ 4.000 de dosare „penale” au fost inițiate de Comitetul de Investigații al Rusiei.

UPDATE ORA 23.00 – Ucraina susține că a doborât toate rachetele hipersonice lansate în asaltul de astăzi

Oficialii ucraineni susțin că apărarea aeriană a doborât toate cele 10 rachete hipersonice lansate astăzi în țară. Președintele Ucrainei a declarat că peste 100 de rachete de diferite tipuri au fost lansate în timpul asaltului pe scară largă de marți.

Rachetele pot zbura cu o viteză de 10 ori mai mare decât cea a sunetului. A fost cel mai mare număr de Kinzhal folosite de Rusia într-un singur atac de la începutul războiului, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Iurii Ihnat.

UPDATE ORA 21.00 – Marea Britanie și SUA condamnă atacurile deplorabile” din Ucraina și promit un angajament ferm

Ministrul de externe Lord Cameron și omologul său american au condamnat atacurile aeriene „deplorabile” care au bombardat Ucraina în ultimele zile.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META

Lordul Cameron și secretarul de stat Antony Blinken au vorbit astăzi despre războiul din Ucraina, precum și despre conflictul dintre Israel și Hamas, a confirmat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

„Ministrul de externe și secretarul de stat au discutat despre atacurile aeriene deplorabile ale Rusiei împotriva Odesa, Lviv, Dnipro, Harkov și Kiev în perioada de Anul Nou, precum și despre angajamentul lor ferm de a sprijini Ucraina în acest an”, a declarat purtătorul de cuvânt.

UPDATE ORA 20.00 – Foto: Atacul aerian al Rusiei asupra Kievului și Harkovului

UPDATE ORA 18.00 – 250.000 de consumatori au rămas fără electricitate în Kiev

Compania națională de energie Ukrenergo a declarat că 250.000 de consumatori au rămas fără electricitate în Kiev și în zonele învecinate după loviturile asupra capitalei.

Temperaturile din regiune se apropiau de 3C, potrivit Agenției France-Presse.

UPDATE ORA 17.00 – Președintele Lituaniei și președintele Letoniei au cerut mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru Ucraina

Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, și președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs, au cerut mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru Ucraina după atacul cu rachete de mare amploare lansat marți de Rusia.

Nausėda a scris pe X că „ucrainenii fac minuni cu apărarea aeriană pe care le-a oferit-o Occidentul, dar au nevoie de mai mult”, adăugând „sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina, acum!”.

Rinkēvičs, între timp, a scris că „apărarea aeriană ucraineană funcționează bine, dar Ucraina trebuie să primească mai mult ajutor”, adăugând că țările occidentale trebuie să devină „serioase”.

UPDATE ORA 16.00 – Un om a fost ucis și șapte persoane au fost rănite marți într-un atac ucrainean asupra orașului și regiunii Belgorod

Guvernatorul regional, Vyacheslav Gladkov, a declarat că bărbatul a fost ucis de o rachetă care a aterizat lângă mașina sa, iar patru persoane au fost rănite la o piață de vehicule, relatează Reuters.

În general, oficialii au declarat că apărarea aeriană rusă a doborât 17 „ținte aeriene” ucrainene, inclusiv rachete lansate de la mai multe lansatoare de rachete, și că mai multe case și mașini au fost avariate.

UPDATE ORA 15.00- „Un act flagrant de terorism” a spus procurorul general al Ucrainei

Andriy Kostin, procurorul general al Ucrainei, a declarat că cel puțin 115 de persoane au fost rănite în loviturile de marți cu rachete și drone rusești asupra Kievului și a orașului Harkiv, din nord-estul Ucrainei. Până acum au fost raportate cinci decese.

La X, Kostin a spus că „copii și familii întregi” se numără printre răniți și a numit atacurile „un act flagrant de terorism”.

UPDATE ORA 14.00- Atacurile rusești cu rachete au ucis cinci persoane în Ucraina, spun oficialii

Loviturile rusești cu rachete și drone asupra Kievului și a orașului din nord-estul Harkiv au ucis cel puțin cinci persoane marți și au rănit alte zeci, au declarat oficialii ucraineni. Cifra a fost pusă la patru mai devreme.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a scris pe Telegram că două persoane au murit după ce o clădire înaltă a luat foc în urma unui atac cu rachete rusești în districtul Solomyansky al capitalei Ucrainei.

La Harkov, o femeie de 91 de ani a fost ucisă într-un atac cu rachete care a lăsat un crater adânc de metri în apropierea unor clădiri rezidențiale deteriorate, a declarat Oleh Synehubov, guvernatorul regional al Harkivului.

Un cuplu căsătorit a fost ucis și 11 persoane au fost rănite în zona din afara Kievului, a declarat administrația regională.

UPDATE ORA 13.00- Aproximativ 86.000 de oameni au rămas fără electricitate în Kiev

Lucrătorii din domeniul energiei au restabilit curentul pentru unii rezidenți din districtele Sviatoshynskyi, Shevchenkivskyi, Obolonskyi și Podilskyi din Kiev, după atacul rusesc cu rachete de marți, a informat compania energetică ucraineană DTEK.

Aproximativ 86.000 de oameni au rămas fără electricitate în Kiev și în regiunea Kievului, a declarat ministerul energiei, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE ORA 12.00- Volodimir Zelenski a declarat că patru persoane au fost ucise și cel puțin 92 au fost rănite

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că patru persoane au fost ucise și cel puțin 92 au fost rănite într-un atac rusesc cu rachete și drone asupra Ucrainei.

El a spus că Rusia a lansat aproximativ 170 de drone de atac „Shahed” și zeci de rachete diferite asupra Ucrainei începând cu 31 decembrie.

Zelenskiy a scris pe Telegram:

„Deja pentru a treia zi, apărătorii noștri aerieni fac o muncă incredibilă. Mulțumesc tuturor partenerilor care ajută la întărirea scutului nostru aerian. Și este evident că ajută la salvarea a sute de vieți în fiecare zi și în fiecare noapte care ar fi fost luate de teroarea rusă dacă nu ar fi fost Patrioți și alte sisteme de apărare.”

UPDATE ORA 11.00- Atacurile rusești cu rachete au ucis patru persoane în Ucraina, spun oficialii

Oficialii au declarat că atacurile rusești de marți cu rachete asupra Ucrainei au ucis până acum patru persoane, potrivit AFP.

Pe lângă moartea raportată la Harkov și moartea femeii raportată de primarul Vitali Klitschko la Kiev, capitala Ucrainei, ministrul de interne al Ucrainei, Igor Klymenko, a declarat că două persoane au fost ucise în regiunea Kiev.

UPDATE ORA 10.00- Olena Zelenska a condamnat „atacul masiv al Rusiei” asupra Kievului

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a condamnat „atacul masiv al Rusiei” asupra Kievului și Harkovului, după ce cele mai mari două orașe ale țării au fost supuse bombardamentelor puternice cu rachete balistice.

Ea a scris pe X:

Atacul masiv al Rusiei asupra Kievului și Harkovului înseamnă zeci de civili răniți, clădiri rezidențiale incendiate. Din păcate, avem victime.

Apropo de oboseala de război, merită să ne amintim: inamicul nu s-a săturat să omoare în fiecare zi. Numai forța îl va opri.

UPDATE ORA 03.00 – Bilanțul victimelor în urma atacului din 30 decembrie din orașul rusesc de frontieră Belgorod a crescut la 25 de morți

Viaceslav Gladkov a declarat că un copil a murit la spital din cauza rănilor suferite în urma atacului.

„Astăzi, în spitalul local pentru copii, o fetiță de patru ani, care se afla în stare gravă, cu răni grave la nivelul pieptului și al organelor interne, a murit”, a declarat Gladkov.

Moartea ei a ridicat la cinci numărul copiilor victime ale atacului. „Aceasta este o pierdere ireparabilă pentru noi toți”, a spus Gladkov.

El a precizat că un total de 109 persoane au fost rănite, dintre care 45 se află încă în unități medicale.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Peste 200 de luptători ucraineni au fost condamnați la pedepse cu închisoarea de către instanțele rusești de la începutul războiului, potrivit ministrului rus de externe Serghei Lavrov.

Acesta a declarat pentru agenția de presă RIA că soldații au fost condamnați pentru „comiterea de atrocități”, scrie Sky News.

Aproximativ 4.000 de dosare „penale” au fost inițiate de Comitetul de Investigații al Rusiei împotriva a aproximativ 900 de persoane ucrainene, a precizat el.

„Printre acestea se numără nu numai membri ai asociațiilor naționaliste radicale, reprezentanți ai forțelor de securitate ucrainene și mercenari, ci și reprezentanți ai conducerii militare și politice a Ucrainei”, a precizat Lavrov.

Ambele părți implicate în conflict s-au acuzat reciproc de comiterea de atrocități de când Rusia a invadat Ucraina anul trecut.