• Gigantul rus Rosatom va începe construcţia a două noi reactoare nucleare în Ungaria în următoarele săptămâni, a anunţat ministrul de externe ungar.
  • Acordul, încheiat între Rusia şi statul UE în 2014, vizează extinderea centralei nucleare de la Paks. Industria nucleară a Rusiei nu a fost supusă sancţiunilor UE după invazia din Ucraina, arată BBC.
  • Cu cele două reactoare suplimentare, centrala nucleară – formată în prezent din patru reactoare de construcţie sovietică – va avea o capacitate mai mult decât dublată.

Gigantul rus Rosatom va începe construcţia a două noi reactoare nucleare în Ungaria în următoarele săptămâni, a anunţat ministrul de externe ungar.

Acordul, încheiat între Rusia şi statul UE în 2014, vizează extinderea centralei nucleare de la Paks. Industria nucleară a Rusiei nu a fost supusă sancţiunilor UE după invazia din Ucraina, arată BBC.

„Să înceapă construcţia!”, a scris ministrul de externe Peter Szijjarto într-o postare pe Facebook.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

În prezent, centrala de la Paks generează 40% din energia electrică a Ungariei.

Cu cele două reactoare suplimentare, centrala nucleară – formată în prezent din patru reactoare de construcţie sovietică – va avea o capacitate mai mult decât dublată.

„În acest mod vom asigura securitatea energetică a Ungariei pe termen lung şi îi vom proteja pe unguri de oscilaţiile sălbatice ale preţurilor la energie”, a mai scris ministrul.

El a adăugat că reactoarele nucleare ar putea fi gata de funcţionare până în 2030.

Controversatul proiect de 12,5 miliarde de euro este finanţat în mare parte de Rusia.