Rusia va începe construirea a două reactoare nucleare în Ungaria care ar fi gata de funcţionare până în 2030

centrala-nucleara sursă foto - Flickr
  • Gigantul rus Rosatom va începe construcţia a două noi reactoare nucleare în Ungaria în următoarele săptămâni, a anunţat ministrul de externe ungar.
  • Acordul, încheiat între Rusia şi statul UE în 2014, vizează extinderea centralei nucleare de la Paks. Industria nucleară a Rusiei nu a fost supusă sancţiunilor UE după invazia din Ucraina, arată BBC.
  • Cu cele două reactoare suplimentare, centrala nucleară – formată în prezent din patru reactoare de construcţie sovietică – va avea o capacitate mai mult decât dublată.

Gigantul rus Rosatom va începe construcţia a două noi reactoare nucleare în Ungaria în următoarele săptămâni, a anunţat ministrul de externe ungar.

Acordul, încheiat între Rusia şi statul UE în 2014, vizează extinderea centralei nucleare de la Paks. Industria nucleară a Rusiei nu a fost supusă sancţiunilor UE după invazia din Ucraina, arată BBC.

„Să înceapă construcţia!”, a scris ministrul de externe Peter Szijjarto într-o postare pe Facebook.

În prezent, centrala de la Paks generează 40% din energia electrică a Ungariei.

Cu cele două reactoare suplimentare, centrala nucleară – formată în prezent din patru reactoare de construcţie sovietică – va avea o capacitate mai mult decât dublată.

„În acest mod vom asigura securitatea energetică a Ungariei pe termen lung şi îi vom proteja pe unguri de oscilaţiile sălbatice ale preţurilor la energie”, a mai scris ministrul.

El a adăugat că reactoarele nucleare ar putea fi gata de funcţionare până în 2030.

Controversatul proiect de 12,5 miliarde de euro este finanţat în mare parte de Rusia.